Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duurzame energie verslaat kernenergie

  •  
18-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
wind-zon-energie300.jpg
Wereldwijd wordt er meer energie opgewekt met behulp van hernieuwbare energiebronnen dan met kerncentrales
In 2010 is met behulp van duurzame energiebronnen voor het eerst in de geschiedenis meer energie opgewekt dan door middel van kerncentrales. Onder meer windenergie, biobrandstof en zonne-energie verslaan met een nipte 6 gigawatt de totale capaciteit van kerncentrales. Dat blijkt uit een rapport van het Worldwatch Instituut in Washington.
Het totale vermogen dat met duurzame energiebronnen wordt opgewekt overstijgt in 2010 voor het eerst dat van alle kerncentrales bij elkaar. Dat staat in het World Nuclear Industry Status report 2010-2011.
In het rapport staat:
De afgelopen vijftien jaar zijn er jaarlijks meer nieuwe hernieuwbare energiebronnen bijgekomen dan nucleaire. In de Verenigde Staten is het aandeel van hernieuwbare energiebronnen omhooggeschoten van twee procent in 2004 naar 55 procent in 2009, terwijl er geen nieuwe kerncentrales bij zijn gebouwd. In 2010 bereikte het totale vermogen van windturbines (193 gigawatt), biomassa en waste-to-energie (65 gigawatt), zonne-energie (43 gigawatt) en anderen het totaal van 381 GW, waarmee het de nucleaire capaciteit van 375 GW overtreft.
Het toekomstperspectief is afhankelijk van de hoeveelheid kerncentrales die wereldwijd bijgebouwd zullen worden, maar sinds kernramp van Fukushima lijkt kernenergie haar populariteit te verliezen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.