39

DWDD-boekpanellid heeft spijt

Boekhandelaar Monique Burger zegt sorry voor column over 'ongeschoren, ongewassen' Droomboek-klanten...

Monique Burger, eigenaar van een boekwinkel in het Amsterdamse Bos en Lommer en lid van het DWDD-boekenpanel, heeft spijt van haar column in het Boekblad. Dat zei Burger vanavond in De Wereld Draait Door.


Burger kreeg de wind van voren op de sociale media nadat ze in die column in niet mis te verstane bewoordingen de mensen had beschreven die in haar winkel het gratis Droomboek kwamen ophalen.

Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend: soms steken ze alleen het bonnetje toe – ook wanneer ik met andere klanten bezig ben af te rekenen, totaal gespeend van enig gevoel voor sociale verhoudingen of omgangsregels.

Ook op Joop kreeg Burger veel kritiek. Maar er was ook steun, van journalist Maria Genova. In een Joop-opiniestuk schreef ze:

Was dit het stuk waar al die mensen zich druk om maakten? Was dit het stuk van de ‘elitaire bitch’ dat het daglicht niet kon verdragen? Ook na nog een keer lezen kon ik niet begrijpen waarom mensen daar zo boos over werden. Ze (Burger, red.) sprak weliswaar over armen die er onverzorgd uitzagen, maar nergens schreef ze dat alle armen zo zijn. De ‘reaguurders’ hadden blijkbaar de gave om tussen de regels door andere dingen te lezen. Ik vond het juist een heel moedig en openhartig stuk. Eindelijk iemand die zich openlijk verbaast waarom je al die armoede niet ziet en opeens wel, alleen maar omdat de koning ons allemaal een ‘Droomboek’ geeft. Gratis.

Burger zei vanavond in DWDD moeite te hebben gehad met de vele nieuwe klanten had in haar zaak. Ze zegt spijt te hebben van de manier waarop ze haar verontwaardiging uitte.

Ik was overvallen door alle drukte. Ik raakte een beetje uit mijn evenwicht en kon mijn winkel niet meer runnen zoals ik gewend was en toen heb ik dat op een heel verkeerde manier van mij afgeschreven, die ook ook helemaal niet bij mij past.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)