Laatste update 25 april 2016, 09:57
52

Inbraak bij Ebru Umar in Amsterdam

Update maandag:
Afgelopen nacht is ingebroken in de Amsterdamse woning van Ebru Umar. De woning is overhoop gehaald en een laptop is gestolen. De politie van Amsterdam doet onderzoek. De Metro-columniste werd zaterdag in Turkije opgepakt wegens kritische tweets aan het adres van de Turkse president Erdogan. In een reactie op het nieuws aan Metro zegt Umar:

Ik bevind me momenteel in een draaikolk. Er gebeurt zoveel, maar ik zit hier vast. Mag niet naar Nederland. Veel dingen gaan langs me heen. Mijn buurman belde me dat hij slecht nieuws voor me had. Mijn huis is opengebroken. De voordeur is geforceerd en alles is overhoop gehaald. Mijn oude laptop is gestolen. Gelukkig heb ik mijn nieuwe meegenomen naar Turkije.

Zondag:

Ebru Umar heeft een interview gegeven aan Metro. Daarin zegt ze onder meer:

Een officier van justitie heeft mijn verklaring opgenomen. Ik ben aangeklaagd vanwege het beledigen van staatshoofd Erdogan. Vervolgens werd ik voorgeleid aan de rechter. Wat men niet begrijpt is dat ik Twitter voor Nederland en niet voor Turkije. Men vindt dat ik mijn woorden in Turkije niet mag zeggen, maar als ik Turken wil bereiken zou ik wel in het Turks twitteren. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat ‘fuck’ niet alleen geslachtsgemeenschap betekent, maar ook ‘tief op’ en ‘loop naar de hel’, dat het in het Nederlands een stopwoordje is.

De Nederlandse regering is na haar arrestatie in actie gekomen. Premier Rutte heeft persoonlijk met haar gebeld.

Zie ook eerdere berichtgeving.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)