1

ECB grijpt in

Obama: VS is nog steeds triple A-land... Europese bank koopt massaal Italiaanse en Spaanse staatsleningen ... Beurzen openen in de min, maar analisten zeggen dat het meevalt ... Verliezen in Europa lopen op van 1 tot 3 procent ... Italiaanse zakenlieden willen staatsobligaties van hun land kopen om een crisis te voorkomen

De Europese Centrale Bank heeft in een verklaring laten weten massaal staatsobligaties te gaan opkopen. Er wordt vandaag veel gehandeld in Italiaanse en Spaanse obligaties.


via chartsbin.com

In de verklaring kondigt de ECB het “actief implementeren” van zijn Securities Markets Programme aan. De Bank hoopt zo het vertrouwen in de Europese markten te stimuleren.

Intussen zijn de Aziatische beurzen in de min geopend, maar lijkt een zwarte maandag uit te blijven. Ook de Europese beurzen openden licht negatief. Analisten stellen dat het ‘meevalt’ en dat ‘de paniek uitblijft’.

Volg hier de ontwikkelingen.

Update Dinsdag 09.00:

De AEX is dinsdagochtend geopend met een kleine min, 0,2 procent lager. De Aziatische beurzen doken vannacht diep in de min, maar wisten zich net voor sluiting redelijk te stabiliseren. Door die ontwikkeling zullen de Europese beurzen het iets minder zwaar hebben vandaag.

Update 20.30

De woorden van de Amerikaanse president Barack Obama, die een speech hield om de gemoederen op de beurs te kalmeren, hebben een averechts effect gehad. Obama noemde de Verenigde Staten een triple A-land, ‘wat een kredietbeoordelaar ook zegt’. Na de persconferentie kelderden de Amerikaanse beurzen onmiddellijk. Financieel redacteur van NRC Handelsblad, Melle Garschagen noemt het ontbreken van sterke woorden van Obama ‘om de Amerikaanse economie weer te herstellen’ als oorzaak.

Update 18.45

De aangekondigde ‘zwarte maandag’ was uiteindelijk minder zwart dan verwacht. Toch verloren de beurzen flink. De AEX kreeg harde klappen en eindigde met een slotstand van 283,36 punten. Een verlies van 4,38 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal verloor bijna 9,6 procent. Ook Fugro (-9%), ING (-8,3%), Aperam (-8%) en Randstad (-7,9%) verloren heel fors.

Londen eindigde met een verlies van 3,4 procent, het laagst sinds augustus 2009. Frankfurt verloor ook flink: 5,02 procent. In Parijs sloot de beurs met een verlies van 4,68 procent. De koers van de euro is twee cent gedaald ten opzichte van de dollar en staat nu op $1.419.

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner hebben de Europese banken nog ruimte om te reageren op de ontwikkelingen op de financiële markten. Beursanalist Capital Economics waarschuwt dat de reddingsmaatregel van ECB om staatsobligaties op te kopen niet als een oplossing voor de schuldencrisis. 

De koersen op de Amerikaanse beurzen van 18.00 uur: de Dow Jones -2,7 procent, Nasdaq -3,5 procent, S&P500 -3,3 procent. De Braziliaanse beurs opende om half vier al 4,5 procent lager en is nog verder weggezakt: -5,3 procent. De Mexicaanse beurs stond om kwart voor zes ruim 3 procent lager. President Obama zal naar verwachting om 19.00 een speech geven over de ontwikkelingen op de wereldwijde financiële markten.

Update 15.55

De Griekse beurs keldert verder na de opening van Wall Street. De Athex in Athene stond even voor vier uur meer dan 5 procent in de min.

Update 15.00

Kredietbeoordelaars Moody’s, S&P’s en Fitch beoordelen elk land naar de volgende maatstaven, zie chartsbin hierboven.

De koersen van de belangrijkste Europese beurzen blijven stabiel en noteren om 14.20u: Amsterdam -2,4 procent, Londen -1,6 procent, Frankfurt -2,2 procent, Parijs -1,8 procent, Milaan +0,1 procent, Madrid +0,2 procent.
De Italiaanse premier Berlusconi heeft er flink van langs gekregen van de oppositie. Hij zou de soevereiniteit uit handen hebben gegeven aan de Europese Centrale Bank.

Update 13.34

De koersen van de belangrijkste Europese beurzen zijn ondertussen redelijk stabiel. Om 13.20u noteren wij: Londen -1,7 procent, Frankfurt -2,4 procent, Parijs -1,7 procent, Milaan +0,3 procent, Madrid +0,4 procent.

Update 13.20

De Europese markten begonnen vanochtend nerveus aan de handelsweken. De verliezen lopen op van 1 tot 3 procent. De terugval op de AEX-index valt nog niet zo ver weg dan van te voren gedacht. Hij staat nu op 288 punten. Dat is een verlies van 2,77 procent. Londen verliest bijna 2 procent, Frankfurt staat op -2,2 procent en Parijs op 1.84 procent.

In Italië hebben zakenlieden een online petitie getekend waarin zij aanbieden om staatsobligaties van hun land te kopen. Daarmee willen ze de regering steunen bij het voorkomen van grote financiële problemen voor Italië. Ongeveer vijftig procent van de Italiaanse staatsschuld is in Italiaanse handen.

Update 11.15

De stemming van de Europese markten wordt steeds negatiever. De AEX blijft dalen.Londen -1,11 procent, Parijs -1,45 procent, Frankfurt -1,94 procent, Madrid +1,38 procent, Milaan +1,37 procent.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reactie