19

ECB: ‘Laat zwakke banken omvallen’

Nieuwe toezichthouder Danièle Nouy kondigt hardere aanpak aan van falende banken

De ECB lijkt een hardere aanpak van zwakke banken na te streven. Sommige banken in de eurozone hebben geen toekomst en moeten afgeschreven kunnen worden, zegt Danièle Nouy, die namens de ECB toezicht gaat houden op de banken, in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

Nouy wil ook de band tussen overheden en banken doorbreken omdat die in haar ogen de basis vormde voor de crisis, zo schrijft ook het AD naar aanleiding van het interview in de Financial Times. De aankomende toezichthouder eist dat banken meer kapitaal in huis houden als buffer voor hun beleggingen in staatsobligaties:

Een van de belangrijkste lessen uit de huidige crisis is dat er geen risicoloze bezittingen zijn, dus beleggen in staatspapier is niet zonder risico. Dat is aangetoond, dus nu moeten we daarop reageren. Ik geef toe dat het misschien niet het beste moment is om middenin de crisis de regels te wijzigen, maar de ruimte om in te grijpen is er.

Nouy, en met haar ECB-president Mario Draghi, denkt dat sommige banken in de eurozone de komende ‘gezondheidscheck’ niet zullen overleven. Zwakke banken laten fuseren met sterkere broeders vindt Nouy geen oplossing. “We moeten accepteren dat sommige instellingen geen toekomst hebben.”

Overigens wijst de Française erop dat de banken in de eurozone er over het algemeen beter voor staan dan beleggers denken. Het toezichtsorgaan van de ECB dat Nouy gaat leiden, de Single Supervisory Mechanism (SSM), gaat in november van start en gaat de 130 grootste banken in de eurozone in de gaten houden. Kleinere instellingen blijven de verantwoordelijkheid van nationale toezichthouders, maar Nouy stelt ook daar te zullen ingrijpen als er aanleiding toe is.

Financial Times: Interview with Danièle Nouy

AD: ‘Laat zwakke banken omvallen’

Foto-cc: Saikofish

Geef een reactie

Laatste reacties (19)