12

ECB wil meer vrouwen aan de top

In 2019 twee keer zoveel vrouwen in management... Veel kritiek op ECB om gebrek aan vrouwen in top... ECB: schuld ook bij vrouwen zelf

In de vijftien jaar dat de Europese Centrale Bank (ECB) bestaat, wisten slechts twee vrouwen ooit een plek te bemachtigen in de zeskoppige directie. Kortom, een echt mannenbolwerk. Maar de ECB belooft nu beterschap en wil meer vrouwen aan de top.

In 2019 moet het aantal vrouwen op managementposities verdubbeld zijn. Die ambitie sprak ECB-directielid Jörg Asmussen uit in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

De ECB in Frankfurt ligt altijd een tijdje onder vuur omdat er te weinig vrouwen in leidinggevende posities werken. De huidige directie, benoemd door de Europese regeringsleiders, bestaat geheel uit mannen. Dat zorgde vorig najaar voor beroering in het Europese Parlement. Een meerderheid van de parlementariërs stemde toen tegen de benoeming van Yves Mersch als nieuw directielid, omdat ze een vrouw in de directie wilden. De benoeming ging toch door, omdat het parlement hier formeel niets over te zeggen heeft.

Het nieuwe beleid van de ECB betreft dan ook niet zozeer de directie, maar het hogere en middenmanagement. Van het middenmanagement moet in 2019 35% vrouw zijn (nu 17%,) van het hogere management 28 % (nu 14%). Overigens haastte een woordvoerder zich te zeggen dat die percentages een ‘doel’ waren en ‘geen quota’.

Dat er tot nu toe zo weinig vrouwen de top halen, ligt volgens de bank ook aan de vrouwen zelf. Hoofd Personeelszaken Stefan Keuning:

Uit ervaring weten we dat vrouwen terughoudender en bescheidener zijn bij sollicitaties en presentaties.

Een speciaal mentorprogramma moet daar verandering in brengen.

cc-foto: bernatbernat

Geef een reactie

Laatste reacties (12)