46

Economen ageren tegen zorgplan kabinet

Afschaffen zorgtoeslag 'kansloze missie'

Economen zijn kritisch over het plan van VVD en PvdA om de zorgtoeslag af te schaffen en een volledig inkomensafhankelijke premie in te voeren. Marcel Canoy, hoogleraar Zorgeconomie en hoofdeconoom bij adviesbureau Ecorys, vreest dat de zorg minder transparant wordt. Volgens Wim Groot, hoogleraar Gezondheidseconomie aan de universiteit van Maastricht, is het plan een ‘kansloze missie’.

Dat schrijft de Volkskrant. Nu betaalt iedereen dezelfde premie. Als je die niet kan betalen, krijg je een zorgtoeslag als tegemoetkoming. VVD en PvdA willen nu die zorgtoeslag afschaffen en de premie inkomensafhankelijk maken. Canoy:

Ik denk dat je pas aan een systeem moet sleutelen als duidelijk is dat iets niet werkt. Sinds de hervormingen in 2007 duurde het een tijd voordat er rust kwam in de zorg. Nu het systeem een jaar redelijk functioneert, zou het slecht zijn om er op dit moment grote veranderingen in aan te brengen. (…) Als de toeslag verdwijnt, maakt dat de zorg minder transparant. Er is dan immers niet meer één prijs, maar een hele waaier van verschillende prijzen voor verschillende mensen.

Volgens Wim Groot komt het plan neer op nationaliseren van de zorg. Hij denkt dat de Europese Commissie er nog wel eens een stokje voor zou kunnen steken als de verzekeraars de zaak daar zouden aankaarten, omdat ze nu niet langer op prijs kunnen concurreren. Zorgverzekeraars Nederland vindt het voorbarig om nu al te reageren.

Lees ook deze opinie-artikelen:
Harry van Bommel: Het gebruik van drones moet opgeschort worden
Ewald Engelen: Eurofascisme, scherpe column uit De Groene
Han Knols: De mazzel van Messi, over hoe het leven ook kan lopen

Geef een reactie

Laatste reacties (46)