Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Economen: Beperking hypotheekrente-aftrek onvermijdelijk

  •  
23-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
ANP-Hypotheekrente300.jpg
Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht: Wel geleidelijk en voor iedereen
Volgens economen en fiscalisten is de beperking van de hypotheekrenteaftrek onvermijdelijk. Ze benadrukken echter dat deze zeer geleidelijk moet worden ingevoerd en zonder onderscheid tussen bestaande en nieuwe gevallen.
Deskundigen spreken zich dinsdag in De Volkskrant  uit over de beperking van de hypotheekrente-aftrek.
Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht:
‘Het zou een kapitale fout zijn om bestaande gevallen te ontzien. De prijsvorming op de huizenmarkt wordt bepaald door nieuwe kopers. Pak je die wel op korte termijn aan, dan stort de hele huizenmarkt in elkaar.’
Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de Technische Universiteit Delft, stelt dat de tweedeling wordt versterkt tussen starters die zich amper een woning kunnen veroorloven en hoge inkomens – die maximaal profiteren van de renteaftrek – als bestaande hypotheken worden ontzien.
Economen en fiscalisten zijn het er ook over eens dat een beperking van de hypotheekrenteaftrek gepaard moet gaan met een herziening van de hele woningmarkt. Ook de overdrachtsbelasting, het eigenwoningforfait en de huurtoeslag moeten worden meegenomen, vinden zij.
Lees hier meer 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.