Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Economen vrezen voor derde recessie

  •  
26-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
draghi300.jpg
Angst voor triple dip neemt op de financiële markten flink toe ... ECB-president Mario Draghi: in ruil voor structurele hervormingen, kan een land wat ademruimte krijgen
Op de financiële markten neemt de angst voor een nieuwe – derde – recessie in Europa flink toe. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag. Om een zogenoemde ‘triple dip’ te voorkomen, moeten de nationale overheden en de Europese Centrale Bank (ECB) stimuleringsmaatregelen nemen, zo stellen economen.
Overal in Europa nemen rentes duikvluchten naar historisch lage niveaus. Maandag daalde de euro nog naar de laagste stand in 11 maanden tijd, nadat ECB-president Mario Draghi in het weekend had gehint op de inzet van de geldpers.
Men vreest nu dat consumenten hun bestedingen gaan uitstellen, omdat een product later bijvoorbeeld goedkoper aangeschaft kan worden. In dat scenario zou de eurozone in een spiraal terechtkomen, waarbij de zwakke economie en deflatie elkaar versterken. Toch is het voor de ECB overkomelijk als de gemeten inflatie langere tijd ruim onder de doelstelling van 2% blijft. “Zolang gezinnen en ondernemers er maar van uit blijven gaan dat het prijspeil op de langere termijn gestaag toeneemt”, schrijft het FD. Volgens Nick Kounis van ABN Amro zijn de kansen dat de ECB ruim monetair beleid zal introduceren dan ook duidelijk toegenomen. Hoofdeconoom Willem Buiter van Citigroup meent zelfs dat het ECB helemaal niet meer om een ‘majeur QE-programma’ later dit jaar heen kan.
Alle ogen zijn nu gericht op Duitsland en Frankrijk. Maandag werd duidelijk dat het ondernemersvertrouwen in Duitsland inzakt, terwijl in Frankrijk de neuzen van het kabinet wat betreft de economische koers niet dezelfde kant op staan. Onenigheid over het economische beleid heeft daar zelfs geleid tot het ontslag van het kabinet.
Draghi heeft inmiddels – voor het eerst- aangegeven dat in ruil voor structurele hervormingen flexibiliteit in de begroting kan worden ingebouwd. Landen moeten nog steeds hun begroting op orde brengen, maar wellicht dat de riem elders wat minder strak aangetrokken kan worden.
cc-foto: ECB

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.