6

Een derde gecheckte goede doelen heeft boeken niet op orde

Belastingdienst trekt anbi-status van 1500 goede doelen in 

Na controle door de Belastingdienst vorig jaar blijkt dat een groot aantal goede doelen niet voldoet aan de eisen. Van zo’n 1500 organisaties is na het onderzoek de zogenoemde anbi-status ingetrokken, dat is een derde van alle gecheckte goede doelen. In totaal zijn er in Nederland zo’n 35.000 goede doelen.

De Belastingdienst treedt op wanneer een instelling niet meer voldoet aan de voorwaarde dat het algemeen belang moet worden beoogd. Of er ook sprake was van fraude, en hoe vaak, dat kon de Belastingdienst niet zeggen. Er is een speciaal meldpunt misbruik anbi, maar de Belastingdienst kan nog geen resultaten melden.

De NOS legt uit:

Organisaties kunnen alleen nog maar de officiële anbi-status krijgen als ze openbaar maken waar het geld naar toe gaat, wie de bestuursleden zijn en wat de vergoedingen zijn die zij ontvangen. Ook moeten ze een website hebben.

Maar uit informatie van de Belastingdienst blijkt dat minder dan de helft van alle goede doelen een website heeft. Een speciale commissie onder leiding van voormalig Rekenkamerlid Gerrit de Jong wil dat goede doelen die geld inzamelen eerst worden gecontroleerd voordat ze een speciale status krijgen.”

Jarenlang was het krijgen van de anbi-status voor goede doelen, waardoor de giften aan deze goede doelen aftrekbaar zijn van de belasting, makkelijk. Sinds een nieuw registratiesysteem in 2008 zijn ruim 6100 goede doelen verdwenen, waaronder de 1500 onder druk van de Belastingdienst.

In totaal wordt jaarlijks zo’n 400 miljoen euro aan giften afgetrokken van de belasting.
cc-foto: Mystic_Mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (6)