13

Een derde van jongeren kwam niet opdagen bij inenting meningokokken

Een derde van de jongeren in Amsterdam, Diemen en Amstelveen die een oproep kregen voor intentingen tegen meningokokken is deze maand niet komen opdagen. Van de 21.510 genodigde jongeren kwamen er 13.564 de prik halen, oftewel 63 procent. Dat meldt het Parool. De GGD en wethouder Zorg Simone Kukenheim zijn daarvan geschrokken.

De gemeente had vooraf flink geïnvesteerd in posters in bushokjes, spotjes op radiostation FunX, filmpjes van nabestaanden op AT5 en boodschappen op sociale media. Nu blijkt dat de opkomst nog steeds te laag is, zal die campagne verder worden opgevoerd en start de stad een onderzoek naar waar de opkomst het laagst is.

Vorig jaar haalde uiteindelijk 77 procent van de 6500 opgeroepen jongeren de vaccinatie in de hoofdstad. De laagste opkomst van het land, waar het gemiddelde op 86,5 procent ligt. In de wijk Slotervaart kwam zelfs de helft niet opdagen. De 63 procent van nu is een voorlopig cijfer, want jongeren die nu niet gekomen zijn krijgen nog een herhaaloproep voor juni en indien nodig september.

Vorig jaar raakten 93 mensen besmet met de bacterie meningokok, van wie er 19 overleden.

Lees ook NRC: Amber, Noa en Daniël waren kerngezond. Ze overleden door meningokokken

Cc-foto: Prachatai

Geef een reactie

Laatste reacties (13)