32

Een e-reader voor de prijs van een pocket

Spotgoedkoop apparaat richt zich op lezers en doet niet aan multitasken

Een iPad Mini voor Kerst of Sint alleen om boeken te lezen? Denk daar dan nog even over na want in 2013 komt er een nieuw apparaat dat speciaal gemaakt is voor het lezen van boeken. Iets anders kan er niet mee. Voordeel: de Txtr Beagle kost nog geen tien euro.

txtr beagle from txtr on Vimeo.

De Britse krant The Guardian testte het apparaat en is enthousiast. De Beagle, zoals de e-reader heet, kent weliswaar enorme beperkingen maar die blijken juist ook een voordeel. Zo kun je met het apparaat alleen maar boeken lezen, niets anders. Geen mail ontvangen, geen games, geen muziek luisteren. Dat is volgens The Guardian voor de echte lezer juist prettig want die wil zich concentreren en niet voortdurend afgeleid worden.  Een andere beperking: het geheugen biedt plaats aan slechts vijf boeken. Maar wie leest er meer boeken tegelijk?

Gekochte boeken kunnen op andere apparaten bewaard worden. Niet via een kabeltje of geheugenkaart want de Beagle doet niet aan kabels of wifi. Er kan alleen via bluetooth gecommuniceerd worden met een smartphones. Daarmee bedien je de Beagle. Daarin schuilt meteen de spotprijs, die kan zo laag zijn omdat mobiele providers de apparaten subsidiëren om je zo een abonnement te verkopen, net als bij telefoons.

De Guardian vergelijkt de Beagle met de veel duurdere maar in Nederland amper populaire Kindle van Amazon. Beagle doorstaat die test goed. Belangrijkste nadeel lijkt te zijn dat de lettergrootte niet makkelijk aangepast kan worden, dat moet via een smartphone.

Voordeel voor de Nederlandse lezer is dat er een redelijk aanbod is van Nederlandse boeken. De Duitse firma Txtr werkt al langer samen met Bol.

Update nav vraag Han van der Horst: De Beagle heeft geen oplader maar werkt op twee losse AAA-batterijen die voldoende energie leveren voor een jaar lang gebruik, dat wil zeggen voor het lezen van twaalf tot vijftien boeken.

Guardian: Txtr Beagle review

Geef een reactie

Laatste reacties (32)