Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een indrukwekkend gesprek met Stromae

  •  
26-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
785 keer bekeken
  •  
PaulvanHaver.jpg
College Tour op zijn best
Stromae is dé popartiest uit 2014 waar we hopelijk nog decennia van mogen genieten. Als je eigen premier jouw visitekaartje achter laat bij Obama en Madonna je uitnodigt samen muziek te maken, dan doe je het aardig goed. Als je daar dan oprecht bescheiden over bent en meent egoïstisch te zijn omdat je muziek puur en alleen voor jezelf maakt, dan heet je Stromae en ben je de meute ver vooruit. Een ongekend talent, en zoals The Guardian schreef: ‘Een stem van een verloren generatie’.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Twan Huys en studenten spraken in College Tour met Stromae. De Frans-Belgische Paul van Haver groeide op in een achterstandswijk in Brussel waar hij veel ellende ziet. Later, na een muziek- en filmopleiding wijdt hij zijn leven alleen nog maar aan de muziek en dat pakt goed uit. In 2009 heeft hij direct een zomerhit te pakken met ‘Alors on danse’ dat in heel Europa de hitlijsten bestijgt.
Wie zijn shows en muziek kent, weet dat Stromae van de goede beats en dansjes is, maar ook dat zijn songteksten ergens over gaan: het leven op straat, financiële crisis en werkloosheid, thema’s die ook op zijn tweede cd ‘Racine carrée’ terugkomen in ‘Formidable’, ‘Tous les memes’ en de grote hit ‘Papaoutai’. In Frankrijk werden zeven miljoen platen van het album verkocht. En buiten Frankrijk, daar leert iedereen nu Frans om de boodschap van Stromae nog beter te kunnen vatten.
In College Tour spreekt Twan Huys met hem over zijn onderzekerheden en verlegenheid en de melancholie in zijn karakter en muziek. Ook vertelt Paul over zijn vader die overleed tijdens de Rwandese burgeroorlog. Een indrukwekkend gesprek waar je komende week nog vaak aan zult terugdenken.

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.