31

‘Eén koning, één koninkrijk, één paspoort’

VVD wil aangepast paspoort voor Antillianen ... Minister Plasterk wijst voorstel af

De PVV en de VVD lijken verwikkeld te zijn in een wedstrijdje stigmatiseren. Het lijdend voorwerp zijn de in Nederland woonachtige Antillianen. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma stelde woensdag voor om criminele Antillianen en Arubanen terug te sturen naar Curaçao, Aruba of Sint Maarten. De VVD pleit op haar beurt voor een aangepast Nederlands paspoort voor inwoners van Curaçao, Aruba en Sint Maarten; aan de buitenkant moet te zien zijn waar de paspoorthouder vandaan komt. Minister Plasterk heeft al aangekondigd niets in de plan te zien.


Als het aan de VVD ligt verandert de buitenkant van het paspoort van de inwoners van Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Voor inwoners van Saba, Sint Eustatius en Bonaire, bijzondere gemeenten van Nederland, verandert er niets.

De partij zegt dat een eigen paspoort goed bij de identiteit past van de mensen uit deze landen. Waar het eigenlijk om gaat is dat gemeenten aan zo’n paspoort makkelijker kunnen zien of aan iemand extra vestigingseisen moeten worden gesteld, zoals een baan of een bepaald inkomen. Het VVD-Kamerlid Bosman, dat ook achter dit plan zit, diende eerder een initiatiefwet in om die eisen mogelijk te maken.

Gelijktijdig aan dit idee, broedt de VVD ook op een ander idee dat de basis van de Nederlandse rechtsstaat ondermijnt. De partij wil namelijk dat voortaan niet de rechter, maar de Tweede Kamer oordeelt of Nederlandse wetten aan internationale verdragen voldoen.

Minister Plasterk ziet niets in het plan van de VVD. Hij laat woensdag in een reactie weten dat er sprake is van één nationaliteit. “We hebben met zijn allen één koning en we hebben ook één paspoort”, aldus de minister.

Behalve Plasterk neemt ook het CDA de plannen niet serieus. D66 noemt het ongepast en volgens de ChristenUnie past het niet bij de gelijkwaardhigheid in het koninkrijk.

Laatstgenoemde partij pleit zelfs voor een extra Kamerlid, speciaal voor het Caribisch gebied. De Tweede Kamer zou dan op 151e zetels komen. Het nieuwe Kamerlid kan zich dan bezighouden met de belangen van de inwoners van Bonaire, Saba en Sint-Eustatius; inwoners van die gemeenten stemmen namelijk bij de Tweede Kamerverkiezingen, terwijl ze wel dat recht hebben.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn bijzondere gemeenten van het Koninkrijk der Nederlanden. Curaçao en Sint Maarten zijn aparte landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)