55

‘Eén regeling voor alle werklozen’

Advies van directeuren van Sociale Diensten om regelingen voor werklozen te vereenvoudigen, krijgt brede steun

Er moet één regeling komen voor de circa 600 duizend kansarme werklozen. Langduriger werklozen en jonggehandicapten zouden hun uitkering zoveel mogelijk zelf moeten gaan verdienen door te werken. De uitkering moet een aanvulling daarop worden tot het minimumloon. Dit kan een besparing van minimaal een half miljard euro per jaar opleveren. Dit adviseert Divosa, de vereniging van directeuren van gemeentelijke Sociale Diensten.

Het advies dat Divosa hierover vorige week naar buiten bracht, kan inmiddels op bredere steun rekenen, zo meldt De Volkskrant maandag. De vakcentrale CNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW onderschrijven dat de regelingen vereenvoudigd kunnen worden en dat er besparingen te halen zijn. Wel plaatsen ze kanttekeningen bij de uitvoering en betwijfelen ze of het nodig is tot één regeling te komen.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten omarmt het Divosa-plan volledig en wil zelfs dat ook de uitvoering van de WW de verantwoordelijkheid van gemeenten wordt. De eerste zes maanden van werkloosheid moeten dan wel voor rekening komen van werkgevers. Dit zou werkgevers moeten prikkelen om werknemers sneller naar ander werk te begeleiden.

Lees hier mee

Foto: Flickr CC Mystic Mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (55)