Laatste update 13:12
46

Eerste debat Democraten maakt pijnlijk duidelijk wat het probleem is: te veel kandidaten

Tien presidentskandidaten kwamen woensdagavond in Miami samen voor het eerste debat in de Democratische vooorverkiezingen, dat werd uitgezonden op MSNBC. Het debat tussen Bill de Blasio, Tim Ryan, Julián Castro, Cory Booker, Elizabeth Warren, Beto O’Rourke, Amy Klobuchar, Tulsi Gabbard, Jay Inslee en John Delaney verliep rommelig, zowel technisch als inhoudelijk. Debatten zijn al een moeilijk platform voor politici om kiezers duidelijk te maken waarom zij juist op hen zouden moeten stemmen, maar met 9 concurrenten kom je al helemaal niet makkelijk uit de verf.

Debat 2
Vanavond zijn tien andere kandidaten aan de beurt, te weten: Marianne Williamson, John Hickenlooper, Andrew Yang, Pete Buttigieg, Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Kirsten Gillibrand, Michael Bennet en Eric Swalwell. In totaal hebben al 24 kandidaten zich kandidaat gesteld om de volgende Democratische president te worden, van wie een meerderheid als kansloos wordt gezien. Samantha Bee sprak vorige week dan ook de breed gedeelde frustratie uit dat veel van hen zich beter verkiesbaar zouden kunnen stellen voor cruciale Senaatszetels waar ze wel kans op maken.

Peilingen
Koploper Biden is flink gezakt in de peilingen, ten gunste van Warren, die de tweede plaats heeft overgenomen van Sanders. Harris, Buttigieg, O’Rourke en Gabbard zijn de enige andere kandidaten die boven de 3 procent uitkomen. Toch ziet de rest nog kansen voor zichzelf. Zij verwachten dat de aanhoudende stroom negatieve berichten over Joe Biden, of een van zijn befaamde gaffes, er uiteindelijk voor zal zorgen dat zijn kandidatuur implodeert, waardoor de race compleet wordt opengebroken. Seth Meyers keek ook naar het debat en vond het een verademing om 10 politici die niet Trump zijn inhoudelijk te horen debatteren, hoewel hij ook stevige kritiek uitte:

Twitteraar Jason Howerton vatte het debat kernachtig samen:

Geef een reactie

Laatste reacties (46)