Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie weet voortaan altijd wie waar wanneer was door verruiming kentekenopslag

  •  
21-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
4619132384_4a31e9110c_z
De politie mag voortaan alle kentekengegevens van automobilisten opslaan, met een maximale termijn van vier weken. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met de wetswijziging die de verruiming van de regels voor het opslaan van nummerborden regelt. Met het Automatic Number Plate Recognition-systeem, kortweg ANPR, worden nu al kentekens met camera’s langs de snelweg geregistreerd; alleen kentekens die gesignaleerd zijn bij een misdrijf worden vervolgens doorgegeven aan de politie. In verband met privacy worden de camerabeelden vervolgens direct gewist.
NRC schrijft over de verruiming:
"Na het verruimen van de regels, mag de politie op specifieke locaties de kentekens van alle langsrijdende auto’s vier weken lang opslaan, of ze nu worden verdacht of niet. Volgens de politie is dit nodig, omdat ook in de weken na een misdrijf moet kunnen worden onderzocht of het voertuig van een verdachte in de buurt was. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om routes van verdachten te reconstrueren."
De politie heeft inmiddels bekend gemaakt tientallen nieuwe camera’s te zullen installeren.
Het voorstel om de wet te verruimen werd in 2013 door toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ingediend. In de Senaat stemden alleen GroenLinks, SP, D66 de Partij voor de Dieren nu tegen de verruiming. Privacyorganisatie Bits of Freedom (BoF) meent dat het nog altijd niet duidelijk is wie welke gegevens precies kan raadplegen. “Zo’n nieuwe en indringende bevoegdheid vereist een hele goede rechtvaardiging – die vooralsnog ontbreekt”, aldus BoF. Bij de Belastingdienst ging het immers eerder al mis: die is op de vingers getikt vanwege het onterecht bewaren en niet verwijderen van miljoenen kentekenfoto’s. De Hoge Raad besloot uiteindelijk in februari dat de Belastingdienst geen gebruik mag maken van ANPR-camera’s.
Rejo Zenger schrijft op de website van BoF :
"Efficiëntie is niet het belangrijkste criterium Dat zou natuurlijk absurd zijn. Dat komt omdat efficiëntie helemaal niet het aller­belangrijkste criterium voor de politie is. Belangrijk, dat zeker, maar niet het belangrijkst. We hechten bijvoorbeeld meer waarde aan onze vrijheid. Daarom geldt in onze democratische rechtsstaat het uitgangspunt dat je niet in het vizier van de overheid bent, tenzij er een concrete verdenking tegen je bestaat. Alleen dan, en ook dan alleen onder bepaalde voorwaarden, mag de politie in je privéleven neuzen. En je verdwijnt alleen de gevangenis in als “wettig en overtuigend bewezen” is dat je je schuldig hebt gemaakt aan een strafbaar feit. Als maatschappij vinden we dat uitgangspunt zó belangrijk, dat we op de koop toenemen dat sporadisch een moordenaar vrijuit gaat. Hoe onprettig dat ook voelt, maar het zorgt er wél voor dat het ons weerhoudt barbaren te zijn."

Meer over:

privacy, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.