242

Eerste Kamer stemt in met studieboetes

Kabinet kiest voor 'magnetronstudenten': Snel klaar, goedkoop en van belabberde kwaliteit … Langstudeerders gaan extra betalen ... Nederland telt momenteel ongeveer 67.000 'trage' studenten ... Vereniging van universiteiten zeer teleurgesteld

De Eerste Kamer heeft dinsdagnacht ingestemd met de langstudeermaatregel van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Zoals verwacht kreeg zijn voorstel een nipte meerderheid met de stemmen van VVD, CDA, PVV en SGP. Studenten die vanaf 2010 meer dan een jaar langer over hun bachelor- of masterstudie doen moeten 3000 euro extra collegegeld betalen.

Magnetronstudenten worden ze genoemd: snel klaar, voor weinig geld en daardoor van bedenkelijke kwaliteit. Maar zo ziet het kabinet de nieuwe lichtingen studenten het liefst. Wie anders wil moet zwaar betalen. De nieuwe wet gaat vanaf 1 september 2011 in, maar het eerste jaar hoeven trage studenten nog geen extra collegegeld te betalen. Voor deeltijd studenten heeft Zijlstra geen uitzondering gemaakt in zijn wet. Ze zetten de rechtszaak tegen de Staat door omdat ze menen dat de nieuwe wet niet rechtsgeldig is.

Studentenorganisaties en de vereniging van universiteiten (VSNU) zijn erg teleurgesteld dat de wet door de Kamer is. Ze zien geen enkel voordeel in magnetronstudenten: 

Deze wet gaat veel negatieve bijwerkingen veroorzaken. Er zijn veel betere methodes om studenten beter en sneller te laten studeren”, zegt VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda in de Volkskrant.

Naar schatting van het ministerie van Onderwijs heeft Nederland momenteel zo’n 67.000 langstudeerders. Voor deze en toekomstige studenten heeft Zijlstra de zaken nog lang niet op orde vindt SP-Kamerlid Eric Smaling.  Smaling noemt het ‘een draak van een wet’. Hij vindt dat de staatssecretaris een haastklus heeft afgeleverd. Een magnetronwet dus.

Volkskrant: Trage student gaat extra betalen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (242)