Laatste update 14:55
24

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel langere naturalisatieperode

Een wetsvoorstel om buitenlanders in Nederland langer te laten wachten voor zij het Nederlanderschap kunnen krijgen, is door de Eerste Kamer verworpen. Het kabinet wilde nog eens twee jaar aan de huidige termijn van vijf jaar plakken. Alleen VVD, CDA, PVV en SGP waren voor.

Het idee achter de verlenging was dat dat mensen in die twee jaar beter kunnen integreren voor ze een Nederlands paspoort krijgen. Een meerderheid van de Tweede Kamer ging vorig jaar mee in die gedachte, maar in de Eerste Kamer was men niet zo enthousiast.

Het afwijzen van het wetsvoorstel komt niet geheel als een verrassing. Vorige week werd al duidelijk dat de PvdA-fractie in de Senaat de verlenging van de termijn niet zou steunen. Om het voorstel ook echt van tafel te krijgen was uiteindelijk de stem van 50Plus nodig. Dat 50Plus-senator Jan Nagel tegenstemde had overigens te maken met een ander deel van dezelfde wet, namelijk dat buitenlandse partners van Nederlanders in het buitenland eerst drie jaar in Nederland moeten wonen voor zij in aanmerking komen voor een paspoort.

Bron: NOS / cc-foto: Minister-President

Geef een reactie

Laatste reacties (24)