60

Eerste Kamer wil dat kabinet opdraait voor schade Rome

VVD, PvdA en D66-senatoren roepen minister Koenders op een bijdrage te leveren aan de herstelwerkzaamheden in Rome ... Feyenoord-directeur in brief aan AS Roma: wij zijn niet verantwoordelijk

De door Feyenoordsupporters geruïneerde Barcaccia-fontein moet mede door een financiële bijdrage van Nederland worden hersteld. Dat schrijven senatoren van de PvdA, VVD en D66 aan premier Rutte. De partijen in de Eerste Kamer vinden dat de regering niet genoeg doet om de Italianen tegemoet te komen. De fontein werd vernield door aanhangers van de Rotterdamse voetbalploeg Feyenoord, die in Rome waren voor een wedstrijd tegen AS-Roma.

In een brief aan de premier schrijven de senatoren:

Overweegt het kabinet nog andere gebaren, zoals bijvoorbeeld het vergoeden van de reparatiewerken aan de fontein?”

Tot nog toe heeft het kabinet steun toegezegd aan particuliere initiatieven, maar zelf geen plannen bekend gemaakt om een bijdrage te leveren om de schade te herstellen. Hoewel de senatoren doorgaans niet over dit soort zaken gaan, laten ze weten de druk op het kabinet te willen opvoeren:

Wij zijn van mening dat een nader gebaar van het kabinet in dit uitzonderlijk geval, op zijn plaats is.”

Net als het kabinet willen de senatoren overigens dat de schade uiteindelijk verhaald wordt op de daders. “Dat laat onverlet dat er alles aan gedaan zal worden om de schade op de daders te verhalen”, aldus minister van Buitenlandse Zaken, Koenders.

Donderdag speelt Feyenoord in Rotterdam tegen AS Roma. Voor dat duel worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo worden bufferzones ingericht en is extra personeel ingehuurd om de supporters van de clubs uit elkaar te houden. Naar schatting worden zo’n 2400 AS Roma-fans verwacht.

Algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord zou een brief aan de directie van AS Roma hebben gestuurd waarin hij tekst en uitleg geeft over de rellen van vorige week. In die brief biedt hij echter niet zijn excuses aan voor het wangedrag van de Feyenoordhooligans, schrijft de Volkskrant. Ook zou hij niet de verantwoordelijkheid op zich willen nemen voor de aangerichte ravage. Gudde:

Als een ervaren profvoetbalclub met een grote reputatie hopen wij dat u begrip kunt opbrengen voor het feit dat het bijna onmogelijk is voor ons om de verantwoordelijkheid te nemen voor mensen die op geen enkele manier verbonden zijn aan de club.

NOS: Eerste Kamer: wij moeten schade fontein betalen

De Volkskrant: Feyenoord neemt extra maatregelen voor duel Roma

Geef een reactie

Laatste reacties (60)