83

Eerste Kamervoorzitter De Graaf stapt op

Update: 'VVD-top drong aan op vertrek De Graaf' ... Discussie over weren Wilders bij huldiging kost De Graaf de kop

De voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, is voornemens om op 18 juni bekend te maken dat hij zijn functie neerlegt. Dat meldt de website van de Eerste Kamer.


Update 10.45:

Verschillende bronnen zeggen dat de partijleiding van de VVD heeft aangedrongen op het vertrek van Fred de Graaf. Donderdagavond was er bewindspersonenoverleg over de zogenoemde inhuldigingskwestie. De conclusie van het overleg zou zijn dat De Graaf moet opstappen als voorzitter van de Eerste Kamer. Hij zou wel senator kunnen blijven. VVD-leider Mark Rutte en fractievoorzitter Loek Hermans (Eerste Kamer) menen allebei dat het de keuze is geweest van De Graaf zelf. Dat meldt NOS.

Eerder:

Op de website van de Eerste Kamer is te lezen:

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, Fred de Graaf, heeft geconstateerd dat de discussie over de door hem gevolgde werkwijze bij de samenstelling van de commissie van in- en uitgeleide bij de inhuldiging van de Koning op 30 april ook na zijn brief van 12 juni jl. voortduurt. Daarmee is zijn integriteit in het geding. Hij is daarom voornemens de Eerste Kamer in haar eerstvolgende vergadering, op dinsdag 18 juni, mee te delen dat hij zijn voorzitterschap neerlegt.

De Graaf kwam in opspraak nadat de Volkskrant meldde dat hij de PVV-leider zou hebben geweerd als lid van de commissie van parlementariërs die koning Willem-Alexander begeleidde bij zijn inhuldiging. Hoewel De Graaf dit tegenspreekt, meent hij dat zijn integriteit in het geding is. Hij is wel voornemens als lid van de VVD zijn Eerste Kamerzetel te houden.

PVV-leider Geert Wilders heeft inmiddels gereageerd op het opstappen van De Graaf. Middels een smsje aan de NOS laat hij weten dat dit de enige juiste beslissing is. “Dat siert hem. De onpartijdigheid van een Kamervoorzitter dient immers buiten kijf te staan en dat was hier duidelijk niet het geval”, aldus Wilders.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)