5

Eerste Russische paspoorten uitgegeven op Krim

Update: Tv-baas gedwongen ontslagbrief te tekenen ... Russische minister van Buitenlandse Zaken dreigt met vergelding ... Zwarte Zeevloot in Sebastopol bestormd

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, heeft in een gesprek met zijn collega John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, gedreigd dat de door de VS en EU opgelegde strafmaatregelen gevolgen zullen hebben. Lavrov noemde de sancties in het gesprek ‘onacceptabel’ en dreigde zelfs met vergelding. Poetin, de Russische president, noemde de sancties dinsdag al een ‘daad van agressie’. Poetin blijft erbij dat het referendum volgens de internationale regels is verlopen en dat de Krim nu bij Rusland hoort.


Updates onderaan

De Zwarte Zeevloot in Sebastopol is woensdagochtend bestormd. Door wie is nog niet helemaal duidelijk. Volgens een AP-fotograaf die getuige was van de bestorming, zouden er enkele honderden ongewapende troepen bij betrokken zijn geweest. Volgens een ooggetuige van Reuters zouden drie gewapende mannen, vermoedelijk Russische soldaten zonder gemarkeerde uniformen, bij de poort staan. Een tiental Oekraïense militairen zou inmiddels het hoofdkwartier hebben verlaten.

Het Russische persbureau Itar-Tass spreekt echter over een bestorming door betogers. Volgens dat persbureau zouden de betogers het gebouw binnengedrongen zijn en er de Russische vlag en de vlag van de Russische zeemacht hebben gehesen; er zouden geen Russische soldaten bij betrokken zijn.

Het Oekraïense leger weigert zich intussen terug te trekken van de Krim. De tijdelijke minister van Defensie liet weten: “Wij zullen blijven.” Militairen op de base is het gebied hebben toestemming gekregen zo nodig te schieten. Dinsdag kwam een Oekraïense militair om het leven, nadat aanvallers zonder duidelijk herkenningstekens een legerpost in Simferopol belaagden. De pro-Russische autoriteiten ontkennen in alle toonaarden en zeggen dat het slachtoffer lid was van een lokale ‘zelfverdedigingstroep’.

Tataren moeten plaats maken
De vicepremier van de Krim, Roestam Temirgalijev, heeft aangekondigd dat de Tataren op de Krim gevraagd zal worden een deel van het gebied waar ze wonen, te verlaten. In ruil voor een plek elders op de Krim. Volgens Temirgalijev heeft de regering andere plannen voor het grondgebied.

De plannen roepen veel vervelende herinneringen op. Ten tijde van Josef Stalin werden de Krimtataren massaal gedeporteerd naar Centraal-Azië. Pas na de val van de Sovjet-Unie trokken velen terug, maar het lukte ze niet het land dat ooit hun bezit was, terug te krijgen.

Toch probeert Temirgalijev te benadrukken dat het er nu anders aan toe zal gaan. Zo benadrukte hij dat de Tataren mogelijk hoge functies zullen krijgen in een nieuwe regering. Temirgalijev:

We hebben de Krimtataren gevraagd een deel van hun grond te verlaten, omdat dat nodig is voor sociale doeleinden. Maar we zijn er klaar voor om ze andere grond toe te kennen zodat de Krimtataren een normaal leven kunnen leiden.”

Update 15.10
De baas van de Oekraïense staatstelevisie (NTU), Alexander Panteleymonov, is woensdag gedwongen zijn handtekening onder een ontslagbrief te zetten. Een knokploeg van vijf man drong het kantoor binnen, ze schreeuwden tegen de tv-baas en zetten hem tegen de muur. Vervolgens wordt hij in een stoel gedrukt, in het gezicht geslagen en gedwongen te tekenen.

De mannen zijn verbonden aan de extreemrechtse Oekraïense partij Svoboda. Volgens Euronews zitten zeker drie leden van de knokploeg in het parlement. De mannen zijn naar verluidt woedend omdat de NTU anti-Oekraïense informatie zou hebben uitgezonden. NTU had onder meer beelden uitgezonden van Poetin die de toetreding van de Krim tot Rusland ondertekent. Bekijk die video hierboven.

Update 17.40
De Russen laten er geen gras over groeien: woensdag zijn op de Krim de eerste Russische paspoorten uitgegeven aan inwoners van het schiereiland. Elke bewoner op de Krim kan nu een Russisch paspoort aanvragen. Dat meldt persbureau Interfax.

President Poetin heeft zijn minister van Arbeid opgedragen de pensioenuitkeringen van de inwoners op de Krim te verdubbelen; daarmee komen ze op het niveau van de Russische pensioenen.

De Volkskrant: ‘Marinebasis op de Krim bestormd door de Russen’

NOS:  Rusland: sancties hebben gevolgen

De Standaard: Wie bestormde hoofdkwartier Oekraïense zeemacht?

ND: Krim: Tataren gevraagd te verhuizen

Geef een reactie

Laatste reacties (5)