Laatste update 15 juni 2018, 10:31
39

Eerste Tilburgse herdenking slavernijverleden

Op zondag 1 juli zal de eerste officiële Tilburgse herdenking van de Nederlandse afschaffing van de slavernij plaatsvinden. Bij die gelegenheid zal burgemeester Theo Weterings een krans leggen en mede namens de gemeenteraad iets zeggen. Het is dit jaar 155 jaar geleden dat er formeel een einde kwam aan de slavernij in Suriname en de toenmalige Nederlandse Antillen.

Tilburg is een stad met een grote diversiteit. Van de ruim 200.000 inwoners heeft een kwart een niet-Nederlandse culturele achtergrond. Een kleine 10.000 Tilburgers heeft wortels in Suriname, Curaçao, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius, Bonaire en Aruba. De gemeente Tilburg schrijft in een verklaring:

‘De grootste uitdaging is als Tilburgers te leren respect en waardering te hebben voor de culturele diversiteit van de medemens. Tilburgers wonen, leven en werken samen in deze mooie stad, maar dat gaat niet altijd vanzelf. Daarvoor is meer wederzijds begrip en kennis van elkaars achtergrond nodig. Dat vormt de basis voor een sterke, saamhorige en solidaire samenleving die is opgebouwd vanuit gedeelde menselijke waarden met oog op een gemeenschappelijke toekomst van de huidige en toekomstige generaties Tilburgers. Een samenleving vanuit verbinding. De herdenking van de afschaffing van de slavernij draagt hieraan bij.’

Het is de bedoeling er een jaarlijks terugkerende gelegenheid  van te maken. Voorafgaand aan de herdenking vindt de dag ervoor een zogenaamde Keti Koti-dialoogtafel plaats, een gesprek tussen Tilburgers over het slavernijverleden. Keti Koti is sranang (de taal die in Suriname wordt gesproken) voor ‘kettingen snijden.’ Sinds 2002 is er een nationale herdenking in het Amsterdamse Oosterpark, waar in dat jaar het Nationaal Monument Slavernijverleden werd onthuld.

Cc-foto: Bob Thomas

Geef een reactie

Laatste reacties (39)