3

Egypte pakt journalisten op voor ontmoetingen met Moslimbroeders

Journalisten werkten voor Al Jazeera in Caïro ... Moslimbroeders werden vorige week als terreurgroep bestempeld

De Egyptische politie heeft vier journalisten van nieuwszender Al Jazeera opgepakt in de hoofdstad Caïro. Zij zouden ‘illegale’ ontmoetingen hebben gehad met Moslimbroeders, zegt de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken. De Moslimbroederschap werd vorige week als terreurgroep bestempeld.

Trouw meldt dat het gaat om producenten Baher Mohamed en Fadel Fhamy, de Australische Peter Greste, die voorheen werkzaam was voor BBC, CNN en Reuters, en een anonieme cameraman die thuis werd gearresteerd. Zij zijn zondagnacht gearresteerd. Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken liet in een verklaring weten dat hun camera’s, geluidsopnames en ander materiaal in beslag zijn genomen. De journalisten zouden “de nationale veiligheid geschaad hebben”, aldus het ministerie. Ook zouden ze “vals nieuws” verspreid hebben, onder andere over studentendemonstraties die plaatsvonden op de islamitische Al Azhar universiteit.

Het is niet bekend wat voor straf de journalisten boven het hoofd hangt. Al Jazeera heeft opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating. Het Comité ter Bescherming van Journalisten zegt maandag dat Egypte tot de dodelijkste landen voor journalisten behoort, naast Irak en Syrië.

Moslimbroederschap
De Moslimbroederschap werd eerder dit jaar al verboden, maar werd het vorige week als terroristische organisatie bestempeld. Leden, financiers en aanhangers van de Moslimbroederschap zijn hiermee buiten de wet gesteld. Gebouwen kunnen in beslag genomen worden en financiële tegoeden geblokkeerd. Iedereen die lid is van de Moslimbroederschap loopt het risico om vervolgd te worden en ook ontmoetingen met leden van de organisatie zijn strafbaar.

Sinds president Mohamed Morsi, die uit de Moslimbroederschap voortkwam, in juli van dit jaar door het leger uit zijn functie werd ontheven, belandden al duizenden leden, onder wie veel leiders, achter tralies.

De Egyptische autoriteiten houden de Moslimbroederschap verantwoordelijk voor recente aanslagen, waaronder de bomaanslag vorige week op het politiebureau in de Egyptische stad Mansoura (nabij Caïro). Daarbij vielen zestien doden. De Moslimbroederschap heeft ontkend iets met deze aanslag te maken te hebben.

Trouw: Journalisten in Caïro vast na “illegale ontmoetingen” met Moslimbroederschap

Foto-cc: Osama Saeed Dot Org

Geef een reactie

Laatste reacties (3)