23

Egypte verdenkt Nederlandse journalist van ‘hulp aan terroristen’

Correspondent Rena Netjes op de vlucht voor regime in Egypte ... Netjes: 'dit doet een dictatuur'

De Nederlandse journalist Rena Netjes, correspondent van BNR Nieuwsradio, Het Parool en de NOS, is het land ontvlucht en komt dinsdagmiddag aan in Nederland. Volgens de Egyptische justitie zou de correspondent voor Al Jazeera werken en schuldig zijn ‘hulp aan leden van een terroristische organisatie’.

Volgens de Egyptische justitie zou de Nederlandse journalist Rena Netjes voor Al Jazeera werken en schuldig zijn ‘hulp aan leden van een terroristische organisatie’. Netjes, correspondent van BNR Nieuwsradio, Het Parool en de NOS, is het land ontvlucht en komt dinsdagmiddag aan in Nederland.

BNR sprak Rena Netjes dinsdagochtend vroeg. Toen ze hoorde dat ze op een verdachtenlijst stond, besloot ze meteen naar de ambassade te vluchten:

Ik was heel erg opgelucht dat ik de ambassade had bereikt. Daar hoorde ik de aanklachten en die vielen niet mee. Ik zou lid zijn van een terreurcel van het Marriott, waar Al Jazeera English huisde. Daar had ik in december een afspraak had gehad met een Sinai-specialist van Al Jazeera, over zijn specialisme en waarom jihadisten nu meer naar het vasteland trekken.

Niet alleen Rena Netjes staat op de lijst van verdachten, ook drie andere buitenlandse journalisten en 16 Egyptenaren worden in die zaak vervolgd. Een jaar geleden zat ze ook al vast in een Egyptische cel. Toen verdachten de autoriteiten haar van spionage. Rena bij BNR:

Dit is een soort hysterische uitval van een regime dat wel trekjes van een dictatuur vertoont. Dat is heel verontrustend. Al Jazeera is kennelijk verdacht en ik zou niet weten waarom. De verklaring zou kunnen zijn dat de zender het speeltje is van de emir van Qatar, die zeer uitgesproken op de hand is van de Moslimbroederschap. Die journalisten worden over één kam geschoren met de Moslimbroederschap en dat is hoogst verontrustend. Dit doet een dictatuur.

VVD-woordvoerder Han ten Broeke gaat opheldering vragen van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken, meldt BNR. Ten Broeke:

Hij moet vertellen wat hij eraan wil doen. Ik vind dat hij de minister van Buitenlandse Zaken van Egypte donderdag eens goed moet ondervragen over deze kwestie. Het is zoals Bernard Hammelburg aangeeft een land met heel veel achterdocht. Daar waren aanleidingen voor, maar dat moet niet overslaan naar journalisten.

Bekijk ook het interview bij Pauw en Witteman, toen Netjes vorig jaar was opgepakt wegens spionage:

Geef een reactie

Laatste reacties (23)