9

Egyptische ‘Indiana Jones’ ontslagen

Omstreden minister was lieveling westerse media

Egypte’s minister van oudheden is zondag ontslagen. Zahi Hawass, die ook wel de bijnaam Indiana Jones heeft, is een beroemdheid in Egypte. Over zijn archeologische opgravingen is zelfs een docusoap gemaakt, maar de laatste tijd kreeg hij om zijn ministerschap veel kritiek te verwerken. Critici menen dat hij veel te close betrokken was bij het corrupte regime van de afgezette president Hosni Mubarak.


Net als tientallen andere Egyptische ministers is Hawass zijn baan kwijt. Het Egyptische kabinet wordt opgeschoond om demonstranten in het land te sussen die het liefst zien dat alle overblijfselen van Mubarak gezuiverd worden.

Nora Shalaby, een Egyptische activist en archeoloog zegt over Hawass: “Hij was de Mubarak van de oudheden. Hij deed alsof alles geschiedenis van Egypte van hem was en niet van de mensen.

Tientallen jaren geleden was het Hawass die de archeologische opgravingen in Egypte een nieuwe boost gaf waardoor de economie aantrok. Ook bij de buitenlandse pers, waaronder de BBC, was hij een geliefd persoon vanwege zijn charisma en passievolle manier van vertellen. Als archeoloog was hij bovendien betrokken bij veel nieuwe opgravingen zoals bij de verplaatsing van de Valley of the Golden Mummies en de Mummie van de Egyptische koningin Hatshepsut. De laatste was een ontdekking die werd uitgezonden door Discovery Channel.

Archeologie professoren en studenten namen Hawass minder serieus. Ze vonden zijn research ver beneden peil. Bovendien tolereerde hij geen kritiek. Shalaby: “De meeste opgravingen die hij deed, gingen niet om de ontdekking maar om zelfverheerlijking.” Abdel-Halim Abdel-Nour, de directeur van de Archeologische Associatie zegt dat Hawass een persoonlijkheid is die gecreëerd is door de media. Ook tijdens de protesten op het Tahrirplein eisten velen zijn aftreden. De ministerpost van de legendarische Hawass wordt vervangen door Abdel-Fattah el-Banna, een professor in de restoratie die veelvuldig aanwezig was bij de protesten op het Tahrirplein.
San Francisco Chronicle: Egypts iconic antiquities chief fired

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (9)