17

Egyptische nieuwslezeres doet gooi naar presidentschap

VIDEO: Bothaina Kamel nam eerder ontslag bij haar nieuwszender … Ze geloofde niet langer in wat ze moest oplezen

Ze was een bekend gezicht tijdens de betoging op het Tahrirplein. Nu is televisiepresentatrice en politiek activiste Bothaina Kamel (49) op weg om Egypte’s eerste vrouwelijke president te worden. In haar campagne strijdt de sociaal-democraat voor eenheid tussen de geloven. Ook wil ze de corruptie uitroeien en een einde maken aan de armoede in haar land.


Kamel staat al sinds de betogingen op het Tahrirplein in de spotlights. Ze nam ontslag bij de staatszender waar ze werkte omdat ze niet meer geloofde in het nieuws dat ze moest oplezen. Vanaf dat moment is ze zich gaan focussen om de eerste vrouwelijke president van Egypt te worden.

“We moeten alternatieven presenteren zolang de structuur van het oude systeem nog overeind staat”, zegt ze tegen CNN. Er is nog geen datum voor de verkiezingen die ergens in de herfst zullen plaatsvinden. Toch is Kamel al met haar campagne begonnen. Een slimme zet waardoor ze inmiddels al veel mensen achter zich heeft staan.

Ik beloof dat ik bij de verkiezingen de meeste geïnformeerde politicus ben die echt weet wat er speelt onder de bevolking. Ik weet wat de Bedoeïen willen, de mensen in Noord Egypte, de koptische christenen en de arbeiders uit de verschillende delen van ons land.

Kamel wil vooral dat de sociale revolutie op gang komt.

Ik geloof in tolerantie en een dialoog tussen generaties. Ik vertel de ouderen dat ze respect moeten hebben voor hun zonen en dochters en dat ze hen serieus moeten nemen.

Volgens Walid Kazziba, professor politiek aan de Amerikaanse Universiteit van Caïro, is Kamel een serieuze kanshebber op het presidentschap. “Net na de beëindiging van de revolutie werd ze door de nationale televisie geïnterviewd. Ze schroomde toen niet flinke kritiek te uiten op defensie. De interviewer kreeg toen onmiddellijk de opdracht het interview te beëindigen.”
CNN: The woman who wants to be Egypt’s first female president

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (17)