90

EHEC-bacterie blijft een mysterie: spoor loopt dood

Update: Taugé en andere gekiemde groenten waarschijnlijk veroorzaker besmetting... Nieuw scenario: Biogasinstallaties mogelijk verspreider bacterie

Het spoor naar de EHEC-bacterie lijkt weer dood gelopen te zijn. De E.coli variant is noch ontstaan bij de havenfeesten in Hamburg, noch in een restaurant in het Duitse Lübeck. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zou rood rundvlees de boosdoener kunnen zijn.

Duitse ziekenhuizen worden intussen geconfronteerd met een grote toestroom van door EHEC besmette mensen. De bacterie heeft intussen voor meer dan 1700 zieken gezorgd en heeft het leven gekost aan tot nu toe negentien mensen.

Update: 17.10

Nu duidelijk is geworden dat de havenfeesten in Hamburg en het restaurant in Lübeck niet de oorsprong zijn van de EHEC-bacterie, zijn wetenschappers opzoek naar een andere verklaring. Een aantal deskundigen wijzen erop dat biogasinstallaties wellicht de bacterie verspreiden. Biogasinstallaties verwerken namelijk mest van runderen en nemen daarbij dan ook mogelijke ziekteverwekkers op. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen.

Taugé wordt nu genoemd als één van de oorzaken, aldus dagblad de Gelderlander. Niet alleen taugé, maar ook andere spruiten van gekiemde groenten zoals broccoli, radijs en kikkererwten zouden de besmetting kunnen hebben veroorzaakt, zo denkt de Duitse autoriteit. De meeste taugé komt van een teler in het Duitse Nedersaksen, maar ook komt er een deel uit het buitenland. Welk land houdt de deelstaat-minister Lindemann geheim.

Dinsdag komen de EU-bewindslieden van Landbouw bijeen voor een extra beraad over de crisis. Groentetelers zijn de dupe van de EHEC-besmetting, waardoor haast niemand hun producten nog wil kopen. De bewindslieden zullen de mogelijkheden bekijken om een Europees noodfonds in te stellen voor de getroffen boeren. Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) verwacht dat er ‘een paar honderd miljoen euro’ voor het fonds vrijgemaakt zal worden.

Lees ook op Joop: WHO: vlees logische bron EHEC-bacterie

NRC: Spoor naar bron EHEC-bacterie lijkt dood te lopen

cc-foto: agrilifetoday

Geef een reactie

Laatste reacties (90)