Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Eigen kracht' is niet goedkoper

  •  
24-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Bakfietsmoeder_FaceMePLS_300
Jeugdzorg werkt beter als familie en vrienden betrokken zijn, maar wordt daardoor niet goedkoper
Gezinnen met kinderen met een lichte verstandelijke beperking hebben het minder moeilijk als familie en vrienden bij de zorg worden betrokken. Maar deze aanpak leidt niet direct tot kostenbesparing. Dat concludeert het Trimbos Instituut na een onderzoek naar zogeheten Eigen Kracht-conferenties in Overijssel, zo meldt de NOS.
Eigen Kracht conferenties zijn bijeenkomsten waarin met vrienden, familie en buren wordt gepraat over de problemen van het gezin en gezamenlijk oplossingen worden gezocht. In Overijssel, en elders in het land, wordt deze methode steeds vaker toegepast bij gezinnen die jeugdzorg ontvangen.
Onderzoek naar de kosteneffectiviteit van de methode was er nog niet. Het Trimbos Instituut heeft nu onderzocht hoeveel problemen de kinderen en hun ouders hadden voor de conferentie en een jaar erna. De methode bleek effectiever dan reguliere hulp, maar niet goedkoper. Als de kosten van de conferentie worden meegerekend, was de hulp zelfs duurder.
Dit is opvallend, omdat Eigen Kracht vooral door beleidsmakers wordt ingezet om op korte termijn te besparen op zorgbudgetten en zo gaten in de begroting te dichten. De onderzoekers zeggen dat op de lange termijn mogelijk wel kosten worden bespaard, omdat het aantal zorgpunten afneemt, aldus de NOS.
Foto-cc: FaceMePLS

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.