44

Eindelijk: Asscher regelt ‘bevallingsverlof’ voor vaders

Wanneer een vrouw in het kraambed komt te overlijden, krijgt de vader van het kind haar verlofdagen

Wanneer een moeder overlijdt bij de geboorte van een kind, moet de vader tot nu toe na die twee dagen verlof ‘gewoon’ weer aan het werk. Wettelijk is niets geregeld waardoor de vader bijvoorbeeld het verlof van zijn overleden partner zou kunnen overnemen, met alle mogelijke en vervelende gevolgen van dien. Minister Asscher maakt daar nu gelukkig een einde aan. Beter laat dan nooit, zullen we dan maar zeggen.

Als de moeder overlijdt bij de geboorte van een kind, krijgt een vader straks haar bevallingsverlof, waardoor hij voor het kindje kan zorgen in de eerste levensperiode. Maandag stuurt de minister wetgeving om dit te regelen naar de Tweede Kamer.

Ook regelt de nieuwe wetgeving dat een moeder met een couveusekind een uitgebreider bevallingsverlof van 10 weken krijgt, waardoor ze de gelegenheid krijgt om het kind thuis te verzorgen, krijgen mantelzorgsters het recht om voor een zieke vriend of bekende te zorgen – verlof is op dit moment alleen toegestaan bij een zieke partner, ouder of kind.

De verruiming van de verlofregeling heeft als doel dat werknemers werk en zorg beter moeten kunnen combineren, met het oog op de economische onafhankelijkheid van vrouwen, die soms in het geding komt doordat zij de twee niet kunnen combineren. De sfeer van de wettelijke verruiming lijkt haaks te staan op de sfeer die staatssecretaris Van Rijn zondag in het programma Buitenhof neerzette. Presentator Pieter Jan Hagens vroeg Van Rijn wat hij ervan vindt dat een jonge vrouw 32% in inkomen achteruit gaat omdat zij voor haar zieke vader was gaan zorgen en daardoor minder moest gaan werken. Hij antwoordde: “Mantelzorg overkomt je, kies je uit liefde en dat is niet een kwestie van geld. […]”. Ofwel: Mensen die voor hun zorgbehoevende ouders gaan zorgen en daardoor in inkomen achteruit gaan, moeten daar niet moeilijk over doen.

Lees ook op Joop: ‘Financiële offers horen bij mantelzorg’

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (44)