Laatste update 15:14
22

Eindelijk woede over seksisme op Italiaanse tv

In een Italiaanse talkshow werd er een volledige uitzending lang Oost-Europese vrouwen op een seksistische manier gestereotypeerd. In de uitzending getiteld ‘De dreigen komt uit het oosten: Mannen willen liever buitenlandse vrouwen’ werden vrouwen onder andere als volgt gekarakteriseerd: ‘ze zijn altijd sexy’ en ‘ze vergeven het als je vreemdgaat’. Het programma, dat volgens sommigen over vrouwen sprak alsof het huisdieren waren, is na ophef en woede op twitter direct van de televisie afgehaald.

De talkshow getiteld ‘Parliamone sabato’, of ‘Laten we het er zaterdag over hebben’, werd uitgezonden door de Italiaanse publieke omroep. De vraagstelling van het gesprek was ‘Zijn het nou mannenjagers, of perfecte huisvrouwen?’ besprak een panel beroemde voorbeelden van mannen die relaties hebben gehad met meerdere Oost-Europese vrouwen, zoals bijvoorbeeld Donald Trump.

Het meest controversiële gedeelte van het programma was toen host Paola Perego een lijstje van zes stereotypen van vrouwen presenteerde als ‘voordelen om een vriendin uit het oosten te kiezen’:

Zo zijn Oost-Europese vrouwen volgens het programma ‘allemaal moeder, maar hebben ze na de bevalling weer een prachtig lichaam’. Ook wist het lijstje te melden dat ‘ze altijd sexy zijn’, ze ‘vanaf jongs af aan hebben geleerd om de perfecte huisvrouw te zijn’, zijn ze ‘bereid om hun man de controle te geven’. Een ander belangrijk voordeeltje van het nemen van een Oost-Europese vrouw: ‘ze zeuren niet, mokken niet en ze vergeven het als je vreemdgaat’.

De aflevering veroorzaakte een veel woede op twitter.

Rita Borioni, bestuurder van de omroep waar het programma werd uitgezonden sprak zich hard uit: ‘Beschamend, ik heb er geen andere woorden voor’. De show was volgens haar een vermenging van seksisme, oppervlakkigheid, racistische trekjes en stereotypen. Ze was boos en geschokt na het zien van de uitzending.

Ook parlementsvoorzitter Laura Boldrini linkte de seksistische en stereotyperende uitzending aan geweld: ‘Als we vrouwen objectificeren, is het nog maar een kleine stap naar mishandeling’ zei ze, een uitspraak die inderdaad ondersteund wordt door meerdere wetenschappelijke onderzoeken. ‘Het is beledigend voor zowel als vrouwen, alsof mannen niet in staat zouden zijnde andere sekse gelijkwaardig en respectvol te behandelen.

Foto: CC Disney | ABC Television Group

Geef een reactie

Laatste reacties (22)