29

El Baradei: ‘Breng Irakoorlog voor Internationaal Strafhof’

Oud-topman van het Internationaal Atoomenergieagentschap spreekt in zijn boek van 'de schande van een onnodige oorlog'

Massavernietigingswapens, de aanleiding voor de Irakoorlog in 2003, zijn nooit gevonden. Mohammed El Baradei die destijds aan het roer stond van het Internationaal atoomagentschap (IAEA) wil nu dan de laatste hand wordt gelegd aan proces van de ‘onwettige oorlog’. De VN moet daarom volgens hem de wettigheid van Amerikaanse strijd tegen het terrorisme in Irak voorleggen aan het International Strafhof.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft altijd al haar twijfels gehad over massavernietigingswapens in Irak. In zijn boek ‘Jaren van misleiding’ waarin El Baradei terugkijkt op twaalf jaar (1997 – 2009) als hoofd van het atoomagentschap spreekt hij van ‘schande van een onnodige oorlog’ en een ‘moedwillige misleiding’ door de hoofdrolspelers Amerika en Groot-Brittannië, die leidt tot ‘een aantal harde vragen’, meldt NU.nl. “Als we volgens de regel van de wet willen leven, dan hoort de vervolging van oorlogsmisdaden niet beperkt te blijven tot degenen die verliezen.”

Het Amerikaanse leger viel op 20 maart 2003 Irak binnen. Bush beschuldigde de Iraakse leider Saddam Hussein van het hebben massavernietigingswapens die hij zou leveren aan terreurnetwerk Al-Qaida. Saddam werd uiteindelijk gepakt en geëxecuteerd, maar massavernietigingswapens zijn er nooit gevonden. Bush bleef altijd achter het besluit van de oorlog staan. In zijn memoires schreef hij echter nog wel steeds ‘misselijk’ te zijn van het feit dat de wapens nooit in Irak gevonden zijn.

Het boek van El Baradei dat woensdag uitkomt werd eigenlijk eind dit jaar verwacht, maar komt ligt nu al in de winkels vanwege de demonstraties in het Midden-Oosten. De Egyptenaar werd de leider van de oppositie in Egypte die erin slaagde het regime van president Hosni Mubarak ten val te brengen.

NU.nl: ‘Leg Irakoorlog voor aan Internationaal Strafhof’

cc-foto: Michael Thurm

Geef een reactie

Laatste reacties (29)