9

Electronicabedrijven zijn medeplichtig aan kinderarbeid

Stop Kinderarbeid pleit voor eerlijk gedolven goud in mobieltjes en Ipads

Electronicabedrijven doen niets om kinderarbeid te bestrijden. Dat meldt Stop Kinderarbeid naar aanleiding van een onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) dat donderdag gepubliceerd wordt. Het goud in mobieltjes, Ipads en andere consumentenelektronica is afkomstig uit goudmijnen waar kinderen werken.

Meer dan 1 miljoen kinderen werken wereldwijd in de goudmijnbouw en het worden er steeds meer. Daarom pleit Stop Kinderarbeid ervoor dat bedrijven bewuster omgaan met het goud dat gebruikt wordt voor de producten die ze verkopen. Op BNR meldt Sofie Ovaa van de organisatie: 

Daar waar de risico’s zitten zouden ze zich hard moeten maken om het goud eerlijk gedolven te krijgen. Wij vinden dat er zeker aandacht voor moet komen. Goud kan gedolven zijn door kinderen en dat kan terecht komen in onze mobiele telefoons, smartphones, tablets en computers. Dus dat is iets waar wij graag aandacht aan besteden.

Uit het onderzoek blijkt dat er geen bedrijven zijn die kunnen claimen eerlijk goud te gebruiken. Stop Kinderarbeid is van plan een brief te sturen naar de electronicabedrijven om hen te verzoeken te reageren op het onderzoek. 

Ook om stappen te nemen die nodig zijn en met ons in gesprek te gaan om te kijken hoe we gezamenlijk kunnen werken aan een verbeterplan”, aldus Ovaa

In Nederland alleen al worden jaarlijks 4,6 miljoen smartphones verkocht waar ongeveer 136 kilo goud in zit met een waarde van ruim 4,5 miljoen euro.

cc foto: Osman Kalkavan

Geef een reactie

Laatste reacties (9)