16

Energiebedrijf Essent koopt Colombiaanse bloedkolen

GroenLinks wil dat het energiebedrijf stopt met zaken doen met het verdachte bedrijf Drummond

In een openbare hoorzitting in de Tweede Kamer heeft energiebedrijf RWE/Essent bevestigd dat ze kolen inkopen bij het Amerikaanse bedrijf Drummond. Het bedrijf haalt haar kolen uit Colombia en wordt er van verdacht arbeidsrechten te scheden en beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op vakbondsleiders.

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren is onthutst door het bericht. “Ik wist niet wat ik hoorde. Er deden geruchten de ronde dat RWE/Essent ‘bloedkolen’ uit Colombia zou gebruiken in haar energiecentrales. Bij navraag bleek het te kloppen.”

Het Colombiaanse Openbaar Ministerie is in juli van dit jaar een onderzoek gestart naar het handelen van Drummond. Het bedrijf wordt er van beschuldigd dat het land waarop de mijn van Drummond is gevestigd, wederrechtelijk is verkregen door paramilitairen met behulp van moord op boeren en bedreiging.

Colombiaanse en Amerikaans rechters buigen zich momenteel over de veroordeling van Drummond. “Maar tot er een uitspraak is van de rechter zouden Nederlandse bedrijven geen zaken moeten doen met het bedrijf”, vindt de GroenLinks politica.

Van Tongeren heeft minister Verhagen (Economie, Landbouw en Innovatie) om opheldering gevraagd. Ze wil onder andere weten of er nog meer Nederlandse energieleveranciers zijn die kolen opkopen van Drummond.

cc-foto: Avelardo

Geef een reactie

Laatste reacties (16)