Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Energiecentrale verbrandt H&M-kleding; afgedankte kleding als bron van energie

  •  
27-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
hm
H&M-kleding als bron van energie: een Zweedse energiecentrale durft het aan. Om een einde te maken aan fossiele brandstoffen verbrandt het afgedankte H&M-kleding in plaats van kolen. “Voor ons is dat evengoed een brandbaar materiaal.”
Zweden heeft zichzelf als doel gesteld om tegen 2020 fossiele brandstoffen in hun geheel te bannen. Dat betekent dat energiecentrales creatief moeten zijn in het vinden van nieuwe energiebronnen. Zij die nu nog met olie of kolen werken, zijn naarstig opzoek naar alternatieven. De energiecentrale in Vasteras is nu omgeschakeld naar het verbranden van gerecycled hout en afval. Een groot deel daarvan: afgedankte H&M-kleding.
"Het bedrijf heeft afspraken gemaakt met de nabijgelegen steden om hun afval te verbranden. Een deel daarvan is afkomstig van een H&M-magazijn in de regio. Dat werd onthuld in een Zweeds televisieprogramma. Vorige maand kwam de kledinggigant nog onder vuur te liggen in Denemarken omdat het ook daar tonnen nieuwe kledingstukken verbrandt wanneer die niet verkocht zijn geraakt. Maar volgens H&M gaat het ook nu om kleding die niet geschikt is om gedragen te worden."
Vorige maand kwam de kledinggigant nog onder vuur te liggen in Denemarken omdat het ook daar tonnen nieuwe kledingstukken verbrandt wanneer die niet verkocht zijn geraakt. Maar volgens H&M gaat het ook nu om kleding die niet geschikt is om gedragen te worden.
In totaal heeft Vasteras dit jaar zo’n vijftien ton afgedankte H&M-kleding verbrand.

Meer over:

h&m, milieu, nieuws, kleding
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.