18

Energiecentrale verbrandt H&M-kleding; afgedankte kleding als bron van energie

H&M-kleding als bron van energie: een Zweedse energiecentrale durft het aan. Om een einde te maken aan fossiele brandstoffen verbrandt het afgedankte H&M-kleding in plaats van kolen. “Voor ons is dat evengoed een brandbaar materiaal.”

Zweden heeft zichzelf als doel gesteld om tegen 2020 fossiele brandstoffen in hun geheel te bannen. Dat betekent dat energiecentrales creatief moeten zijn in het vinden van nieuwe energiebronnen. Zij die nu nog met olie of kolen werken, zijn naarstig opzoek naar alternatieven. De energiecentrale in Vasteras is nu omgeschakeld naar het verbranden van gerecycled hout en afval. Een groot deel daarvan: afgedankte H&M-kleding.

De Standaard schrijft:

Het bedrijf heeft afspraken gemaakt met de nabijgelegen steden om hun afval te verbranden. Een deel daarvan is afkomstig van een H&M-magazijn in de regio. Dat werd onthuld in een Zweeds televisieprogramma.

Vorige maand kwam de kledinggigant nog onder vuur te liggen in Denemarken omdat het ook daar tonnen nieuwe kledingstukken verbrandt wanneer die niet verkocht zijn geraakt. Maar volgens H&M gaat het ook nu om kleding die niet geschikt is om gedragen te worden.

In totaal heeft Vasteras dit jaar zo’n vijftien ton afgedankte H&M-kleding verbrand.

Beeld: Zweeds tv-programma

Geef een reactie

Laatste reacties (18)