39

‘Energiedrankjes voortaan uit de supermarktschappen’

GGD pleit voor een verbod zodat schoolkinderen ze niet meer kunnen kopen

De GGD wil dat alle energiedrankjes uit de schappen worden gehaald. Directeur Laurent de Vries wil er zo voor zorgen dat schoolkinderen ze niet meer kunnen kopen. Hij pleit hiervoor in het het AD omdat ouders vaak de gezondheidsrisico’s niet doorhebben.

De Vries wil dat de drankjes voortaan alleen bij speciaalzaken die voedingssupplementen verkopen te koop zijn. Daarmee wordt aangegeven dat de drankjes voor volwassenen zijn. Volgens de directeur van de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten beseffen ouders niet dat drankjes als Red Bull niet geschikt zijn voor kinderen. ‘Je geeft je kind toch ook geen kop koffie te drinken?’, aldus De Vries.

Volgens docenten worden kinderen misselijk of onrustig van de drankjes. Ze zijn hierdoor niet meer in staat normaal in de klas te zitten en lesstof op te nemen. Ook zit er veel suiker in de drankjes, wat gigantisch slecht is voor de tanden.

Op middelbare scholen door het land is inmiddels een Red Bull-verbod. Een aantal basisscholen is zelf met een offensief begonnen. Zo zegt een onderwijsmedewerkster van basisschool Eben Haëzer in het Zuid-Hollandse Leerbroek: ‘Kinderen krijgen er geen vleugels van, maar ze worden er vleugellam van.’

Het Centraal Bureau Levensmiddelen, de branchevereniging voor supermarkten, vindt dat er eerst een wettelijke regeling moet komen om de drankjes uit de schappen te weren. De drankjes zijn vaak zelfs voor minder geld dan een flesje mineraalwater te koop. Soms al voor 39 cent.

Martien Kuitenbrouwer, stadsdeelvoorzitter Amsterdam West, maakt zich grote zorgen over de de gevolgen van de drankjes. “Het is funest voor hun schoolwerk”, aldus Kuitenbrouwer. Kinderen drinken de cafeïnehoudende drankjes in de les om wakker te blijven, maar zouden eigenlijk gewoon op tijd naar bed moeten. Kuitenbrouwer: “Dat zijn bijvoorbeeld kinderen die tot een uur of elf ’s avonds mogen buitenspelen en dan ’s ochtends moeite hebben om uit bed te komen. Cafeïne helpt hen dan om alert te zijn.”

In andere landen is de verkoop van de energiedrankjes al aan banden gelegd. Laurent de Vries ziet dat het liefst nu ook in Nederland gebeuren. Vooralsnog is de eerste stap die hij voor ogen heeft het uit de supermarktschappen halen van de drankjes. “Die staat nu als een frisdrank tussen de cola en de sinas. Daardoor is die, samen met die kauwgumballensmaak en de lage prijs, aanlokkelijk om aan te schaffen.”

AD: GGD wil energiedrankjes verbieden voor kinderen

cc-foto: viZZZUal.com

Geef een reactie

Laatste reacties (39)