99

Energielabel maakt sociale woningbouw te duur voor minima

[Video] Met het nieuwe woningwaarderingsstelsel zijn minima veroordeeld tot tochtige kippenhokken

Beter geïsoleerde sociale woningbouw is in de toekomst niet meer betaalbaar voor minima. Omdat het energielabel wordt doorberekend in de huurprijs worden de huizen zo duur dat huurtoeslag niet meer kan worden aangevraagd.


In Uitgesproken VARA uit SP Kamerlid Paulus Jansen zijn ernstige zorgen over de maatregel van de Tweede Kamer voor het nieuwe energielabel.

De sociale huurwoning staat steeds meer onder druk”, zegt Jansen. “Woningcorporaties bouwen per jaar zo’n 15.000 nieuwe, betaalbare huurhuizen. Door het puntensysteem aan te passen wordt er gerekend met een vast aantal punten voor energiezuinige woningen en er wordt geen rekening gehouden met de grootte van het huis. Ook weigeren veel corporaties te investeren in energiebesparende maatregelen. Ze slopen de verouderde woningen liever om er duurdere, nieuwe woningen voor terug te plaatsen. Je krijgt dan allemaal kleine, onbetaalbare kippenhokken.

Huurhuizen worden straks volgens een nieuw puntensysteem beoordeeld. Een goed geïsoleerd huis met Energielabel A wordt dan ruim honderd euro duurder en komt zo boven de liberalisatiegrens van 650 euro. Boven dat bedrag kan geen huurtoeslag meer worden aangevraagd.
Over het nieuwe woningwaarderingsstelsel wordt op 3 maart gedebatteerd in de Tweede Kamer. De SP wil dan twee moties indienen om deze rekenfout in het systeem recht te zetten.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)