8

Enorm spamnetwerk ontmanteld

Netwerk aangedreven door servers in Nederland, Rusland en Panama was verantwoordelijk voor 1 op 6 ongewenste mails

Computerbeveiligers hebben een van de grootste spamnetwerken ter wereld ontmanteld, meldt Trouw. ‘Grum’ bestond uit ongeveer 120 duizend besmette computers. Die werden aangestuurd via servers in Nederland, Rusland en Panama. Voor zover bekend zijn er nog geen arrestaties verricht.

Trouw meldt:

De mensen achter Grum waren verantwoordelijk voor 1 op de 6 ongevraagde reclamemails die dagelijks worden verstuurd. Volgens het beveiligingsbedrijf FireEye, dat het spamnetwerk heeft bestreden, kozen de makers voor servers in Nederland omdat de autoriteiten ‘van oudsher niet graag optreden bij meldingen van misbruik’.

De media- en technologie website Webwereld legt uit:

Een abuse-medewerker van een Nederlandse isp, die anoniem wil blijven, tipte na een eerder bericht van FireEye de Nederlandse hoster Ecatel, waarna die twee servers in kwestie offline haalde. Naast de twee actieve c&c servers stonden er ook nog drie ongebruikte Grum commandoservers bij Ecatel. De blogpost van FireEye suggereerde in eerste instantie dat de Nederlandse autoriteiten bij de actie betrokken waren, maar dat is niet het geval.

Het Grum-botnet was de afgelopen tijd goed voor bijna 20 procent van alle verstuurde spam wereldwijd. Maar de opzet van de infrastructuur was niet heel dynamisch. De IP-adressen van de twee hoofdcommandoservers, die in Panama en Rusland waren gehost, stond hardcoded in de malware op de zombie-pc’s. Nu die commandocentrale is uitgeschakeld kunnen de zombies dus niet meer tot leven worden gewekt.

Crimeware-vriendelijk
Ecatel-directeur Reinier van Eeden was niet bereikbaar voor commentaar. Het Nederlandse hostingbedrijf, formeel een Engelse entiteit, heeft een niet te best imago. Ecatel stond de afgelopen jaren regelmatig hoog op verschillende ranglijsten van crimeware-vriendelijke hosters.

Trouw: Enorm spamnetwerk ontmanteld

Webwereld: Enorm botnet Grum geveld met Nederlandse hulp

Foto-cc: Mike Jones

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)