Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EP: 'Frankrijk moet stoppen met racistische retoriek'

  •  
09-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gitan300.jpg

UPDATE Frankrijk negeert EP en gaat door met uitzetting Roma, die in strijd is met EU-wetgeving

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft een resolutie aangenomen waarin Frankrijk met klem wordt opgeroepen te stoppen met het deporteren van Roma. Frankrijk zette de afgelopen maanden honderden Roma uit naar Roemenië en Bulgarijë. Het parlement concludeert dat de deportatie discriminerend is en in strijd met de EU-wet.
De Parlementsleden zijn ‘ernstig verontrust’ over de maatregelen van de Franse overheid. Het massaal uitzetten van Roma naar Roemenië en Bulgarije is in strijd met de EU-wet, omdat hiermee wordt gediscrimeerd op grond van ras en etnische afstamming. De Europarlementariërs hebben een resolutie aangenomen waarmee ze Frankrijk met klem vragen te stoppen met het uitzetten van Roma. De parlementsleden roepen de Franse beleidsmakers op om af te zien van ‘racistische retoriek’.
Europese burgers, waaronder de Roma vallen, mogen alleen vanwege individuele redenen uitgezet worden, gebaseerd op persoonlijk gedrag. Algemene preventieve overwegingen, ras of etnische achtergrond mogen nooit een oorzaak zijn. Frankrijk wil iedere Roma die drie maanden werkloos door Frankrijk slentert uitzetten.
Alle uitgezette Roma zijn gedwongen hun vingerafdruk af te geven. Ook dit is illegaal en in strijd met het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie, aldus het Europees Parlement.
UPDATE Frankrijk negeert de oproep van het Europees Parlement in Straatsburg en gaat door met het uitzetten van Roma. Dat meldt de Volkskrant donderdagavond. 
cc-foto: Haleksandre

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.