44

Er zwemt bijna niets meer in de Waddenzee

Visstand nog maar fractie van wat het in de jaren '60 was: baars, paling en tong zo goed als uitgestorven

Het gaat bar slecht met het onderwaterleven in de Nederlandse Waddenzee. Baars is er al niet niet meer te vinden en ook tong komt nauwelijks meer voor. Met de haring gaat het al niet veel beter en waar het ooit krioelde van de paling, zwemt nu nog maar een enkel exemplaar rond. De visstand in de Waddenzee ‘is nog maar een fractie van wat het in de jaren zestig was’, aldus de Waddenvereniging.

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) verzamelde vijftig jaar lang cijfers over de visstand door het aantal vissen in een fuik bij Texel te tellen. Die cijfers zijn nu gebundeld en inzichtelijk gemaakt op de website Waddenzee Vismonitor. Hiermee willen de Waddenvereniging, NIOZ en Sportvisserij Nederland het publiek laten zien hoe slecht het gaat met de vissen in de Waddenzee.

Waarom het zo belabberd gesteld is met de visstand is niet aan een duidelijke oorzaak te wijten. Overbevissing, het warmer worden van het zeewater of het afsluiten van het IJsselmeer zijn allemaal mogelijk van invloed, maar ook bijvoorbeeld het opzuigen en elders opspuiten van zand.

Marien bioloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging zegt in Trouw:

De komst van de Afsluitdijk heeft een verwoestende impact gehad op trekvissoorten. Net als het wegvissen van mosselzaadbanken, die zijn belangrijk voor de natuur. De mossels leggen namelijk slib vast, filteren het water en zorgen voor een stevige ondergrond voor andere dieren. Daardoor verliest de Waddenzee voor veel vissen zijn aantrekkelijkheid.

Slechts enkele vissoorten lijken wel te varen bij de nieuwe omstandigheden op de Wadden. Van der Heij:

De Waddenzee is een paar graden opgewarmd en de zeebaars wil daar graag in zwemmen.

cc-foto: webted en screenshot Waddenzee Vismonitor

Geef een reactie

Laatste reacties (44)