Laatste update 22:28
84

Erdogan claimt overwinning

De Turkse leider Erdogan eist de overwinning van de presidents- en parlementsverkiezingen op. Het AD schrijft:

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan claimt te zijn herkozen als president van Turkije, op basis van voorlopige resultaten. Eerder meldde ook het staatspersbureau al dat Erdogan de absolute meerderheid heeft. De meerderheid in het parlement is zijn partij echter kwijt. Dat blijkt uit de uitslagen die door het staatspersbureau Anadolu werden gemeld.

Er is niettemin voor een deel van de oppositie goed nieuws:

De pro-Koerdische partij HDP kon alvast feest vieren. Onder de inspirerende leiding van hun achter tralies zittende presidentskandidaat Selahattin Demirtaş slaagde de partij erin om over de hoge kiesdrempel van 10 procent. Ondanks alle tegenwerking van Erdogan en de staatsmedia die hem consequent brandmerken als een ‘terrorist’ en krijgt daardoor zeker 60 zetels in het parlement. Daarmee is de AK partij van president Erdogan haar absolute meerderheid kwijt.

De NOS meldt:

De leider van de grootste oppositiepartij, de seculiere CHP, zegt dat er meldingen van fraudegevallen zijn in het zuidoosten van het land. Hij riep eerder waarnemers op om hun werk te doen. (…) Oppositiepartijen en ngo’s zeggen dat er zo’n half miljoen verkiezingswaarnemers op de been zijn om fraude te voorkomen. Ook zijn er honderden internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Volgens Waagmeester is het risico op fraude in stembureaus zelf beperkt, maar bij de definitieve vaststelling zijn er volgens hem wel aanzienlijke risico’s. Hij wijst erop dat de staatsinstellingen sterk op de hand zijn van president Erdogan (64) en zijn AK-partij. Ook de instanties die fraudegevallen moeten behandelen zijn loyaal aan de AKP.

Iets meer dan de helft van de Turkse-Nederlanders is gaan stemmen. Een overduidelijke meerderheid van hen koos voor Erdogan. Volgens columnist Akyol is Nederland daarmee vermoedelijk het meest Erdogan-gezinde land in Europa. De Erdogan-stemmers vormen ruim 36 procent van de Turkse stemgerechtigden in Nederland.

Geef een reactie

Laatste reacties (84)