Laatste update 12:07
156

Erdogan dreigt opnieuw vluchtelingendeal op te blazen

Nadat een meerderheid van het Europees Parlement (EP) er gisteren voor pleitte om de onderhandelingen over toetreding tot de EU met Turkije te bevriezen, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag gedreigd de landgrenzen open te gooien. Daad bij het woord voegen, zou een abrupt einde van de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU betekenen.

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde gisteren in met een oproep de gesprekken te bevriezen, uit zorg over de ‘disproportionele onderdrukkende maatregelen’ die Erdogan sinds de verijdelde staatsgreep van juli heeft genomen. Ondanks het ontslag van talloze rechters en leraren, de arrestaties van journalisten en Koerdische parlementariërs en het muilkorven van de pers pleit het EP er niet voor om de banden met Turkije helemaal door te snijden. Mocht Erdogan echter besluiten de doodstraf opnieuw in te voeren, dan wil het EP dat de onderhandelingen definitief worden stopgezet.

Ondanks de oproep zijn de meeste lidstaten en de Europese Commissie vooralsnog niet bereid om de onderhandelingen stop te zetten. Ook minister Koenders is ‘niet onder de indruk van dreigementen’ en voelt er niets voor om de toetredingsgesprekken met Turkije te staken. Hij wil de dialoog met de Turkse autoriteiten voortzetten, maar stelt wel dat Turkije de afgelopen tijd geen stap dichterbij toetreding is gekomen. Toetreding zou door het recente optreden van Erdogan juist verder uit zicht raken. Koenders denkt echter niet dat de deal op klappen staat:

“Erdogan moet gewoon aan de voorwaarden voldoen.”

De Turkse president is desalniettemin zeer ontstemd en beschuldigde Europa er opnieuw van de kant van terroristische organisaties te kiezen.

Geef een reactie

Laatste reacties (156)