11

Erdogan stelt zich opnieuw hard op tegen demonstranten

Turkse premier strijdbaar teruggekeerd uit Noord-Afrika ... Duizenden aanhangers wachten Erdogan op vliegveld op

De Turkse premier Erdogan lijkt niet onder de indruk van de protesten in zijn land. Bij terugkeer van een vierdaags bezoek aan Noord-Afrika is zijn taalgebruik strijdbaar. Voor een menigte van duizenden juichende aanhangers, die hem op het vliegveld in Istanboel opwachtten, zei hij dat de protesten in zijn land “grenzen aan illegaliteit en onmiddellijk een halt moeten worden toegeroepen”. Dat meldt onder andere de Volkskrant vrijdag.


“We zijn sterk, maar nooit koppig. We zijn samen, we zijn verenigd, we zijn broeders”, zei de Turkse premier tegen zijn toehoorders. Hij maakte de betogers (opnieuw) voor vandalen uit en beschuldigde hen van de dood van een politieman, schrijft de Volkskrant.

Erdogan riep zijn medestanders op zich niet mee te laten sleuren in het geweld, schrijft nieuwssite NU.nl op zijn beurt. Volgens de BBC scandeerden de betogers op het vliegveld leuzen als ”Laten we gaan, laten we Taksim platwalsen”.

Erdogan antwoordde door hen op te roepen vredig naar huis te keren. ”Jullie zijn kalm en volwassen gebleven. We gaan hiervandaan allemaal naar huis.”
Erdogan ging op een vierdaagse reis naar Noord-Afrika, terwijl in Turkije grote onrust uitbrak. Vreedzame protestacties op het Taksimplein tegen Erdogans bouwplannen voor het Gezipark liepen uit op massale demonstraties tegen de autoritaire bestuursstijl van de premier en zijn regering. Tot nu toe zijn vier mensen om het leven gekomen.

NU.nl meldt dat donderdagavond opnieuw duizenden mensen bijeen zijn gekomen op het Taksimplein voor een nieuwe protestactie tegen de omstreden bouwplannen. De betogers hebben op het plein grote barricades opgeworpen van onder meer stenen, hekwerk en auto’s om politievoertuigen tegen te houden. Maar vanuit Tunesië heeft Erdogan al laten weten door te gaan met zijn omstreden bouwplan.

Volkskrant: Strijdbare Erdogan toegejuicht door duizenden aanhangers

Video NOS: Aanhangers Erdogan laten zich horen

NU.nl: Duizenden mensen wachten Turkse premier Erdogan op

Meer achtergrond bij France24: Turkish PM toughens stance against protesters

Geef een reactie

Laatste reacties (11)