12

Erdogan vervangt tien ministers na schandaal

Update: minister van Milieu wil dat ook Erdogan functie neerlegt ... Corruptieonderzoek leidde eerder al tot onrust en een boze premier Erdogan

In Turkije zijn twee minister opgestapt nadat hun zoons betrokken raakten bij een corruptieschandaal. Minister Güler (Binnenlandse Zaken) en minister Caglayan (Economische Zaken) hebben hun functie moeten neerleggen. Maar niet zonder slag of stoot. Zo noemt Caglayan de zaak een complot tegen de regering.

Update 22.30 uur:
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vervangt maar liefst 10 ministers, in reactie op de ophef over het corruptieschandaal dat recentelijk aan het licht kwam. Dat meldt persbureau Reuters vandaag. De regering van Erdogan staat onder zware druk door de affaire, waar ook de zonen van drie ministers bij betrokken zijn.

Update 14.20

Ook Minister Erdogan Bayraktar (Milieu) stapt op. Bij de aankondiging van zijn beslissing benadrukte hij dat ook premier Erdogan eigenlijk zou moeten opstappen. Bayraktar zei: “Omwille van het welzijn van deze natie en land, denk ik dat de minister-president moet aftreden.”

Ook de zoon van Bayraktar is aangehouden en ondervraagd vanwege een mogelijke rol in de corruptiezaak. Hij werd later echter vrijgelaten. Tegen hem is geen aanklacht ingediend.

Eerder:

Vorige week werden de zoons van Güler en Caglayan opgepakt. Samen met 22 anderen zouden ze hebben gesjoemeld met de aanbesteding van overheidsopdrachten. Het hoofd van de staatsbank Halkbank werd eveneens gearresteerd.

Ook de Turkse premier Erdogan noemde het corruptieonderzoek een smerige zaak. Hij meent dat de beschuldigingen ongegrond zijn en alleen gericht zijn op het ondermijnen van zijn regering. De premier ontsloeg de agenten die betrokken waren door bij het corruptieonderzoek. Een aantal van hen is overgeplaatst. Erdogan beschuldigt hen van machtsmisbruik.

De Turkse premier sprak onder meer van ‘een smerig complot’ van ‘internationale duistere kringen’. Ook beschuldigt hij sommige diplomaten, journalisten en financiers van een rol in het complot. “Ze zetten smerige, doortrapte valstrikken in ons land, met behulp van hun lokale pionnen, om de eenheid en integriteit van Turkije ondermijnen”, aldus Erdogan.

In Istanbul werd zondag nog geprotesteerd tegen de manier waarop de regering met de zaak omgaat. Dat protest liep uit de hand; honderden demonstranten gooiden met stenen naar agenten, waarna de agenten traangas en waterkanonnen inzetten.

NRC schrijft dat veel mensen in Turkije in het corruptieonderzoek de hand van de invloedrijke Turkse islamgeleerde Fethullah Gülen zien. Aanhangers van Gülen bekleden hoge posities binnen politie en justitie.

Lees ook de opinie van Peter Edel hierover: Politieke crisis in Turkije

Geef een reactie

Laatste reacties (12)