Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erdogan wint derde termijn

  •  
11-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
358 keer bekeken
  •  
Erdogan-300.jpg
VIDEO: Turkse premier vindt dat Nederland radicaliseert
De Turkse premier Tayyip Recep Erdogan heeft met zijn AK-partij een derde regeringstermijn binnengehaald. De reacties in Europa lopen sterk uiteen. Sommigen zien Erdogan als een struikelblok voor Turkse toetreding tot de EU, anderen zien hem juist als grootste katalysator voor de samenwerking. De relatie tussen Nederland en Erdogan’s Ankara is sinds het aantreden van het gedoogkabinet verslechterd. Erdogan ergert zich aan de ‘radicalisering’ in Nederland. Dat zei hij in een interview met NRC en NOS een dag voor de parlementsverkiezingen in Turkije.
Update 19.30
Met 90 procent van de stemmen geteld lijkt het zeker dat de AKP de absolute meerderheid behaalt in het parlement. Volgens een prognose van de Turkse televisie haalt Erdogan 50,7 procent van de stemmen.
Turkije kan er op rekenenen dat Erdogan zeker nog vier jaar premier blijft. Het is de derde keer op de rij dat zijn partij wint. De AKP is echter ook een beetje teleurgesteld. Erdogan had tweederde van de stemmen nodig om de grondwet aan te passen. Nu moet hij daarvoor een meerderheid zien te krijgen met een referendum, meldt NRC.
Update 18.15
De regerende AKP van Erdogan stevent zoals verwacht af op de overwinning van de Turkse parlementsverkiezingen. Nadat 21 procent van de stemmen was geteld, bleek de AKP 56 van de stemmen te hebben. Volgens de peilingen kan de partij van Erdogan rekenen op 40 tot 50 procent van de stemmen. De uitslag van de verkiezingen wordt rond 20.00 uur verwacht, meldt de Volkskrant.
Eerder
De Turkse premier had afgelopen weekend voor Nederland in het bijzonder wat woorden over. Over de gedoogconstructie van het Nederlandse kabinet met de PVV zei hij:
Ik kan me niet uitlaten over de interne aangelegenheden van Nederland. Dat zou niet goed zijn. Maar in de politiek sta ik lijnrecht tegenover radicalisering. De juiste weg is de middenweg. Van radicalisme komt ellende voor de mensen en het land.
Erdogan stak zijn kritiek op Wilders nooit onder stoelen en banken. Zo riep hij direct de Nederlandse zaakgelastigde op het matje toen het gedoogakkoord bekend werd. De Turkse premier maakt zich zorgen over de gevolgen van het akkoord voor Nederland.
De uitlating van Erdogan zorgde voor een enorme twittergolf aan reacties. SP-kamerlid Sadet Karabulut hield Erdogan’s juist een spiegel voor: “Ik maak mij zorgen om de radicale politiek van Erdogan. Journalisten die in het gevang belanden. Minderheden die onder druk worden gezet.”
De relatie tussen Nederland en Turkije is sinds de vorming van kabinet Rutte steeds moeizamer geworden. Een bezoek van de Tweede Kamer delegatie wees Erdogan af omdat hij Wilders niet wilde ontvangen die fel tegen de toetreden van Turkije is. Hij vindt niet dat een ‘moslimstaat’ thuishoort in Europa.
Zondag stemden 77 miljoen Turken voor een nieuw parlement.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.