9

Erdogan zoekt toenadering tot leger

Turkse premier overweegt heropenen 'coup-zaak'

De Turkse premier Erdogan probeert met man en macht Turkije weer in wat rustiger vaarwater te krijgen. Dat doet hij deze keer door te overwegen de ‘coup-zaak’ tegen oud-militairen te heropenen. Tegenover persbureau AFP zei hij dat de regering ervoor openstaat, maar dat eerst nog wel gekeken moet worden naar wat de wettelijke mogelijkheden zijn.

In 2010 begon het proces tegen ruim 200 officieren. De oud-militairen werden ervan beschuldigd de regering van Erdogan en de islamitische AK-partij ten val te willen brengen. Veel van hen zijn veroordeeld tot een celstraf, vier topmilitairen kregen zelfs 20 jaar cel.

In Turkije heerst momenteel veel spanning rondom een corruptieschandaal. Eind december pakte de politie verschillende mensen op voor corruptie bij het aanbesteden van overheidsopdrachten, waaronder een aantal zoons van ministers. Deze ministers stapten vanwege het schandaal op. Erdogan blijft volharden dat hierbij sprake is van een samenzwering, die zijn regering omver wil werpen. Hij ontsloeg tientallen politiefunctionarissen en liet talloze overplaatsen. Het corruptieschandaal leidde tot felle protesten van de bevolking.

Het leger waakte tientallen jaren over het seculiere karakter van de Turkse politiek, maar Erdogan heeft de afgelopen jaren het machtsevenwicht weten te veranderen.

BBC: Turkey ‘coup plot’: PM Erdogan ‘favours retrial’

cc-foto: Forum Sverige

Geef een reactie

Laatste reacties (9)