3

Erfelijke ziektes gemakkelijker opgespoord

Zwangerschapsrisico's verleden tijd bij opsporing erfelijke ziektes

Ouders kunnen nu erfelijke ziektes van hun ongeboren kind laten achterhalen zonder de zwangerschap in gevaar te brengen. Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Hongkong hebben een techniek ontwikkeld die het DNA van een foetus kan bloedleggen via het bloed van de moeder.

Erfelijke ziektes van het ongeboren kind worden nu opgespoord via een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Het zien manieren die risico’s met zich mee brengen en waarbij alleen getest kan worden per ziekte. Met de nieuwe manier worden de zwangerschapsrisico’s uitgesloten en kan de arts op meerdere erfelijke ziektes tegelijk testen.

Het nieuwe onderzoek toont aan dat het plasma in het bloed van de moeder het gehele genoom van het kind bevat. Dat is het geheel aan genen. Vroeger dacht men dat het plasma van de moeder maar een deel van de genen van het kind bevatte. “Nu we weten dat het hele genoom van de foetus te vinden is, kunnen we zoeken naar alle erfelijke ziektes”, zegt wetenschapper Dennis Lo van de Chinese Universiteit in Hongkong in de Volkskrant.

Interessant aan het nieuwe onderzoek is of de nieuwe onderzoeksmethode meerdere abortussen tot gevolg zal hebben. De test maakt het ouders aantrekkelijker om te weten of hun kind erfelijke ziektes heeft omdat het nieuwe onderzoek geen zwangerschapsrisico met zich meebrengt.
Volkskrant: ‘Erfelijke ziektes snel en makkelijker te achterhalen’

cc-foto: Goya

Geef een reactie

Laatste reacties (3)