13

Ernstige haaruitval bij vrouwen na eten overrijpe pompoenen

Een 30-jarige Franse vrouw is het grootste deel van haar haardos kwijtgeraakt nadat ze geroosterde pompoen had gegeten. Een uur nadat Charlene uit Grenoble een paar happen van de groente had genomen voelde ze zich ziek worden. Eerst dacht ze dat het een gewone voedselvergiftiging betrof en toen ze een week later plukken haar begon te verliezen dacht ze nog dat het aan een nieuw cosmeticaproduct lag. Maar het hield maar niet op. “Na een maand leek het alsof ik mijn haar waste met haarverwijderingscreme.” Ze hoorde de haren afbreken als ze zich waste.

Toen ze bijna al haar hoofdhaar kwijt was, vond ze een artikel in een medisch tijdschrift over haaruitval na de consumptie van planten uit de Komkommerfamilie, zoals pompoen en courgette. Ze herkende ook een ander in het artikel beschreven fenomeen, opgezwollen nagels, en zocht contact met de auteur, dermatoloog Philippe Assouly.

Assouly, die inmiddels een nieuw artikel heeft gepubliceerd over het effect en daarin ook een ander slachtoffer beschrijft dat de pompoenen waarschijnlijk overrijp waren. “Deze vergiftigingen komen voor in pompoenen en courgettes die bijzonder bitter smaken,” verklaart de Parijse medicus tegenover Le Parisien. In de vruchten komt het gif cucurbitacine voor. Bij sierpompoenen is dat dusdanig hoog dat ze oneetbaar zijn. Het consumeren van grote hoeveelheden kan dodelijk zijn.

Charlene heeft inmiddels haar haardos terug, net op tijd voor haar bruiloft die volgende maand plaatsvindt, maar zou graag zien dat er beter gecontroleerd wordt op de houdbaarheidsdata van pompoenen.

cc-foto: Jules

Geef een reactie

Laatste reacties (13)