Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ernstige misstanden in gehandicaptenzorg

  •  
05-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
zorgellende_01.jpg
Tweederde instellingen voldoet niet aan minimumeisen ... Meerderheid is slordig met vrijheidsbeperkende maatregelen ... Gehandicapte vrouw doodgedrukt door hulpverleners
Gehandicapten krijgen niet de zorg die ze verdienen en die hun familie beloofd wordt, dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Nieuwsuur zette de cijfers op een rij en deed ook verder onderzoek naar de dood van een gehandicapte vrouw in de Groningse gehandicapteninstelling Novo. De vrouw overleed in maart vorig jaar, nadat zij door medewerkers van de zorginstelling werd overmeesterd.
De afgelopen maanden werden door de Inspectie 44 instellingen onaangekondigd bezocht. 64 procent van de instanties bleek niet aan de minimumeisen te voldoen. Slechts negen procent bleek deels in orde en 27 procent scoorde een algemene voldoende. Uit een inventarisatie door de Inspectie uit 2007 bleek dat destijds 42 procent aan de minimumeisen voldeed. De situatie is dus allerminst verbeterd. 
Daarnaast gaat 60 procent van de bezochte instellingen slordig om met vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals het opsluiten of vastbinden van cliënten. Wat een uiterste noodgreep zou moeten zijn, blijkt dagelijkse praktijk. Het personeel wat die maatregelen toepast kent de regels vaak niet.
Ook de zogenaamde Zweedse banden blijken nog steeds te worden ingezet om cliënten vast te binden. Nieuwsuur houdt het op 10 procent van de instellingen. In 2011 werd afgesproken om deze niet meer te gebruiken, na commotie rondom de zaak  Brandon.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.