38

Ethiopië pest lokale boeren weg voor buitenlands geld

Voedsel dat op het land wordt verbouwd gaat naar het buitenland terwijl Ethiopiërs verhongeren

De meest vruchtbare boerengrond wordt van de Ethiopische boeren afgepakt en verpacht aan buitenlandse bedrijven, die er voedsel op verbouwen voor de export. Dit blijkt uit onderzoek van Survival International, een organisatie die opkomt voor de belangen van inheemse stammen. In het land sterven duizenden van de honger door ergste droogte sinds zestig jaar.

Enorme stukken land aan de rivier de Omo in het zuidwesten van Ethiopië verpacht aan Maleisische, Italiaanse en Koreaanse bedrijven of ingelijfd bij grote staatsbedrijven die het geproduceerde voedsel exporteren, zo meldt Survival International. Dit terwijl de lokale bevolking, 90 duizend mensen, afhankelijk is van dit land. 

De overheid heeft nog plannen voor de onteigening van nog eens 245 duizend hectare landbouwgrond, het grootste gedeelte ten behoeve van suikerplantages.

De extreme droogte heeft al miljoenen mensen getroffen in de Hoorn van Afrika. De stammen die het gebied rond de Omo-rivier bewonen waren tot nog toe relatief veilig. Maar de regering ziet de stammen als “achterlijk” en is erop gebrand om ze te “moderniseren”: ze wil ze veranderen van zelfvoorzienende boeren, herders en jager in arbeiders op mega-plantages. Het komt er nu echter op neer dat ze simpelweg van hun land worden verdreven.

Een belangrijk onderdeel van de regeringsplannen is een serie dammen die in de rivier moet worden gebouwd. Die zal het water omleiden en de landerijen van de stammen achterlaten zonder de jaarlijkse overstromingen die ze vruchtbaar maken.

De bewoners worden geïntimideerd en gewaarschuwd geen contact hierover te zoeken met buitenstaanders of journalisten. Een serieus gesprek wordt niet met ze gevoerd. Een recente bezoeker van het gebied vertelt tegenover Survival International dat overheid en politie hard optreden, stamleden worden opgepakt en gemarteld, vrouwen verkracht, zodat ze niet durven protesteren dat het schaamteloze landjepik. Een stamlid zei tegen de bezoeker:

“De bevolking leeft nu in angst. Ze is bang voor de overheid. Help alstublieft de herdersvolken van zuidelijk Ethiopië, ze worden ernstig bedreigd.”

Lees meer bij Survival International: Exposed: Ethiopia gives farmland to foreigners while thousands starve

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (38)